Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony patent babci Stasi na obłędny, pieczony boczek

Sprawdzony patent babci Stasi na obłędny, pieczony boczek

Boczek pieczony Babci Stasi
canva/SergeyChayko

Boczek jest specjałem, po który ze smakiem sięga wielu z was. Aby wyszedł smaczny i soczysty, warto przygotować go w piecu z dodatkiem aromatycznych przypraw. Będzie smakował nieziemsko ze świeżym pieczywem i warzywami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.

Wyjaśnialiśmy już, czym różni się boczek od bekonu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić idealny dodatek do sałatki, czyli boczek w łupinie cebuli. Tym razem zdradzamy niezawodną recepturę na przyrządzenie tego mięsnego kąska w piecu. Kupcie chudy boczek i przekonajcie się sami, jaki jest zachwycający.

Przepis na wyborny boczek Babci Stasi

Składniki:

  • 1,5 kg surowego chudego boczku

  • 2 szklanki wody lub bulionu

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka mielonej papryki

  • 1 łyżka soli

  • pół łyżeczki cukru

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Boczek myjemy. Czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Wciskamy je w boczek, w razie potrzeby robiąc w mięsie dziurki widelcem albo szpikulcem. Następnie nacieramy boczek solą, cukrem i pieprzem.

Posypujemy mięso majerankiem, pokruszonymi liśćmi laurowymi i papryką. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Mięso przekładamy mięso do brytfanki, skrapiamy je olejem i pieczemy około 20 minut. Podlewamy je gorącym bulionem lub wodą i zmniejszamy nastawę piekarnika do 180 stopni. W tej temperaturze zapiekamy boczek jeszcze przez godzinę.

Po tym czasie nakłuwamy mięso w najgrubszym miejscu. Jeśli będzie wypływał klarowny sok, danie jest gotowe i możemy je podać. Doskonale smakuje z surówką z ogórków kiszonych lub burakami z chrzanem.

Przyprawy w słoikach - liść laurowy
Przyprawy o istotny składnik marynaty do boczku

Źródło zdjęcia: canva/monicore

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisybabcistasi

Zapraszamy na nasz Instagram