Gołąbki w zupełnie nowej odsłonie z kapustą moczoną w mleku
Gołąbki nie są znane jedynie w Polsce - ludzie z wielu zakątków świata uwielbiają cieszyć się ich smakiem. Dzisiaj pokazujemy zupełnie nową odsłoną tego dania z Turcji, w której kapustę parzy się, wlewając do niej mieszankę wody i mleka. Dzięki temu liście nabierają łagodnego smaku i jeszcze większej delikatności.
Klasyczne polskie gołąbki zna każdy Polak. Mięsno-ryżowy farsz, zawinięty w liście białej kapusty, duszone i podane w gęstym, aromatycznym pomidorowym sosie są w końcu idealnym obiadem - szczególnie, jeśli połączy się gołąbki z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Czasem warto wyjść poza strefę swojego komfortu i przetestować nowe smaki oraz metody gotowania. Tureckie gołąbki, dzięki nowatorskiemu sposobowi gotowania kapusty z mlekiem, zachwycają każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.
Przepis na gołąbki w nowej odsłonie
Składniki:
1 kapusta
500 g wołowiny
230 g ryżu
100 g kaszy bulgur
300 ml mleka
1 l wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
garść natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka tymianku
5 listków mięty
oliwa
sól
pieprz
Zacznij od oderwania wierzchnich, brzydkich liści z kapusty, umycia jej i wycięcia głąba. Umieść ją nacięciem do góry w garnku, wlej w miejsce głąba mleko, a na dno 2 szklanki wody. Duś warzywo, a następnie odrywaj pojedyncze liście i odkładaj je na bok.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na oliwie na złoty kolor. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż do zrumienienia. Wlej sos sojowy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przepłukany ryż, kaszę bulgur, posiekane liście mięty i natki pietruszki. Wymieszaj i zdejmij farsz z ognia. Dopraw go wszystkimi przyprawami.
Liście kapusty napełnij farszem i zwiń je na kształt kulistych gołąbków. Ułóż je w garnku, zalej mieszanką złożoną z 1 łyżki koncentratu pomidorowego, dwóch łyżek oliwy i dwóch szklanek wody. Duś gołąbki przez 40 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki Ewy Wachowicz zalewane żurkiem.
Źródło zdjęcia: canva/cislander
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Film na kanale Enfes Yemek Tarifleri na YouTube