Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki w zupełnie nowej odsłonie z kapustą moczoną w mleku
Adam Moskal
Adam Moskal 28.02.2022 01:00

Gołąbki w zupełnie nowej odsłonie z kapustą moczoną w mleku

Gołąbki w nowym wydaniu
Screen z filmu na kanale Enfes Yemek Tarifleri na YouTube

Gołąbki nie są znane jedynie w Polsce - ludzie z wielu zakątków świata uwielbiają cieszyć się ich smakiem. Dzisiaj pokazujemy zupełnie nową odsłoną tego dania z Turcji, w której kapustę parzy się, wlewając do niej mieszankę wody i mleka. Dzięki temu liście nabierają łagodnego smaku i jeszcze większej delikatności.

Klasyczne polskie gołąbki zna każdy Polak. Mięsno-ryżowy farsz, zawinięty w liście białej kapusty, duszone i podane w gęstym, aromatycznym pomidorowym sosie są w końcu idealnym obiadem - szczególnie, jeśli połączy się gołąbki z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Czasem warto wyjść poza strefę swojego komfortu i przetestować nowe smaki oraz metody gotowania. Tureckie gołąbki, dzięki nowatorskiemu sposobowi gotowania kapusty z mlekiem, zachwycają każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.

Przepis na gołąbki w nowej odsłonie

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 500 g wołowiny

  • 230 g ryżu

  • 100 g kaszy bulgur

  • 300 ml mleka

  • 1 l wody

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 cebula

  • garść natki pietruszki

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 5 listków mięty

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oderwania wierzchnich, brzydkich liści z kapusty, umycia jej i wycięcia głąba. Umieść ją nacięciem do góry w garnku, wlej w miejsce głąba mleko, a na dno 2 szklanki wody. Duś warzywo, a następnie odrywaj pojedyncze liście i odkładaj je na bok.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na oliwie na złoty kolor. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż do zrumienienia. Wlej sos sojowy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przepłukany ryż, kaszę bulgur, posiekane liście mięty i natki pietruszki. Wymieszaj i zdejmij farsz z ognia. Dopraw go wszystkimi przyprawami.

Liście kapusty napełnij farszem i zwiń je na kształt kulistych gołąbków. Ułóż je w garnku, zalej mieszanką złożoną z 1 łyżki koncentratu pomidorowego, dwóch łyżek oliwy i dwóch szklanek wody. Duś gołąbki przez 40 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki Ewy Wachowicz zalewane żurkiem.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/cislander

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Film na kanale Enfes Yemek Tarifleri na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram