Smakosze.pl Przepisy Puree z buraka - przepis na dodatek do obiadu lub przekąskę
canva/Archeophoto

Puree z buraka - przepis na dodatek do obiadu lub przekąskę

4 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Puree z buraka to pomysł na świetny dodatek do dań obiadowych. Puree smakuje rewelacyjnie z paluchami drożdżowymi i świeżym pieczywem, jako gęsta i pożywna pasta do kanapek o rewelacyjnym smaku. Sprawdź, jak przygotować pyszne puree do obiadu i na kolację.

Puree z buraków to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Buraki zawierają duże ilości żelaza i witamin, które wzmacniają cały organizm. Żelazo natomiast jest odpowiedzialne za produkcję i transport krwi, a także za dotlenienie wszystkich narządów, nie może go więc zabraknąć w naszej diecie.

Jak zrobić najsmaczniejsze puree? Upieczone wcześniej buraki podsmaż na oliwie z czosnkiem i jabłkiem. Składniki te rewelacyjnie łączą się z pieczonymi warzywami, wzmacniając ich smak. Buraki dobrze smakują również z chrzanem tartym, dlatego też nie może zabraknąć go w naszym puree.

Na puree z buraka podaj pieczone mięso, a przygotujesz danie jak z najlepszej restauracji. Buraki świetnie łączą się z mięsem czerwonym i drobiem, w tym kaczką i gęsiną. Puree doskonale sprawdzi się jako dodatek do paluchów drożdżowych z kminkiem i jako zdrowa i smaczna pasta kanapkowa.

Przygotuj równie smaczne puree z brokuła , idealne do obiadu i jako dodatek do kanapek.

Przepis na puree z buraka

Składniki:

  • 3 małe buraki

  • łyżeczka chrzanu

  • ząbek czosnku

  • łyżka oliwy z oliwek

  • pół małego jabłka

  • sól, pieprz

Jak zrobić puree z buraka?

Buraki w całości zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 60 minut. Wyjmij warzywa, ostudź je i pokrój na mniejsze kawałki, następnie podsmaż je chwilę na oliwie z pokrojonym jabłkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Pieczony burak

Do buraków dodaj chrzan i zblenduj na gładką, gęstą masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub oliwy, aby delikatnie rozrzedzić puree.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy