Puree z brokuła - przepis krok po kroku
Puree z brokuła jest prostym, ale bardzo efektownym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Dzięki puree potrawy zyskują wyjątkowy smak i doskonały wygląd. Puree z brokuła przygotujesz w zaledwie kilka minut, a uzyskasz danie jak z restauracji. Poznaj prosty przepis na puree z brokuła.
Brokuł jest zdrowym warzywem, dostępnym w naszych sklepach przez cały rok. Dieta bogata w brokuły znacząco poprawia nasz stan zdrowia, wzmacniając odporność, regulując poziom cukru i ciśnienia tętniczego, a także wzmacniając kości, mięśnie i stawy. Brokuły wykazują również silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Puree z brokuła, podobnie jak puree z groszku, dobrze łączy się z mięsem, rybami i kotletami warzywnymi, nadając potrawom niezwykłego smaku i wyglądu jak z najlepszej restauracji. Każde danie podane na zielonym puree wygląda zjawiskowo i bardzo apetycznie.
Brokuł ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przygotujesz z niego również pyszną i sycącą zupę krem, sosy do makaronu, sałatki, wegetariańskie kotleciki. Brokuły to również genialny dodatek do tart mięsnych i warzywnych, zapiekanek. Świeże warzywo jest znacznie zdrowsze od mrożonych różyczek, ponieważ obróbka pozbawia brokuła cennych witamin i minerałów.
Przepis na puree z brokuła
Składniki:
300 g brokuła
100 ml słodkiej śmietanki 30%
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić puree z brokuła?
W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Brokuł umyj i podziel na malutkie różyczki, następnie wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 7 minut, odcedź i opłucz zimną wodą, następnie odstaw do przestygnięcia.
Ugotowane różyczki zblenduj na gładką masę, dodając śmietanę, szczyptę soli i sok z cytryny.