Smakosze.pl
Puree z brokuła

canva/margouillatphotos

Puree z brokuła - przepis krok po kroku

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Puree z brokuła jest prostym, ale bardzo efektownym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Dzięki puree potrawy zyskują wyjątkowy smak i doskonały wygląd. Puree z brokuła przygotujesz w zaledwie kilka minut, a uzyskasz danie jak z restauracji. Poznaj prosty przepis na puree z brokuła.

Brokuł jest zdrowym warzywem, dostępnym w naszych sklepach przez cały rok. Dieta bogata w brokuły znacząco poprawia nasz stan zdrowia, wzmacniając odporność, regulując poziom cukru i ciśnienia tętniczego, a także wzmacniając kości, mięśnie i stawy. Brokuły wykazują również silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Puree z brokuła, podobnie jak puree z groszku, dobrze łączy się z mięsem, rybami i kotletami warzywnymi, nadając potrawom niezwykłego smaku i wyglądu jak z najlepszej restauracji. Każde danie podane na zielonym puree wygląda zjawiskowo i bardzo apetycznie.

Brokuł ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przygotujesz z niego również pyszną i sycącą zupę krem, sosy do makaronu, sałatki, wegetariańskie kotleciki. Brokuły to również genialny dodatek do tart mięsnych i warzywnych, zapiekanek. Świeże warzywo jest znacznie zdrowsze od mrożonych różyczek, ponieważ obróbka pozbawia brokuła cennych witamin i minerałów.

Przepis na puree z brokuła

Składniki:

  • 300 g brokuła

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • szczypta soli

  • łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić puree z brokuła?

W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Brokuł umyj i podziel na malutkie różyczki, następnie wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 7 minut, odcedź i opłucz zimną wodą, następnie odstaw do przestygnięcia.

Ugotowane różyczki zblenduj na gładką masę, dodając śmietanę, szczyptę soli i sok z cytryny.

Różyczki brokuła

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >