Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z brokuła - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.11.2021 01:00

Puree z brokuła - przepis krok po kroku

Puree z brokuła
canva/margouillatphotos

Puree z brokuła jest prostym, ale bardzo efektownym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Dzięki puree potrawy zyskują wyjątkowy smak i doskonały wygląd. Puree z brokuła przygotujesz w zaledwie kilka minut, a uzyskasz danie jak z restauracji. Poznaj prosty przepis na puree z brokuła.

Brokuł jest zdrowym warzywem, dostępnym w naszych sklepach przez cały rok. Dieta bogata w brokuły znacząco poprawia nasz stan zdrowia, wzmacniając odporność, regulując poziom cukru i ciśnienia tętniczego, a także wzmacniając kości, mięśnie i stawy. Brokuły wykazują również silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Puree z brokuła, podobnie jak puree z groszku, dobrze łączy się z mięsem, rybami i kotletami warzywnymi, nadając potrawom niezwykłego smaku i wyglądu jak z najlepszej restauracji. Każde danie podane na zielonym puree wygląda zjawiskowo i bardzo apetycznie.

Brokuł ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przygotujesz z niego również pyszną i sycącą zupę krem, sosy do makaronu, sałatki, wegetariańskie kotleciki. Brokuły to również genialny dodatek do tart mięsnych i warzywnych, zapiekanek. Świeże warzywo jest znacznie zdrowsze od mrożonych różyczek, ponieważ obróbka pozbawia brokuła cennych witamin i minerałów.

Przepis na puree z brokuła

Składniki:

  • 300 g brokuła

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • szczypta soli

  • łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić puree z brokuła?

W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Brokuł umyj i podziel na malutkie różyczki, następnie wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 7 minut, odcedź i opłucz zimną wodą, następnie odstaw do przestygnięcia.

Ugotowane różyczki zblenduj na gładką masę, dodając śmietanę, szczyptę soli i sok z cytryny.

Różyczki brokuła

Tagi: Obiad Danie