Prosty przepis na przepyszne puree z ciecierzycy
Puree z ciecierzycy to świetny dodatek do obiadu, np. ryb, drobiu lub jagnięciny. Puree doskonale sprawdza się również jako pasta kanapkowa, z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Poznaj przepis na puree z ciecierzycy z pieczoną cebulą i pastą sezamową.
Puree z ciecierzycy jest pysznym dodatkiem obiadowym, a także pastą kanapkową, która zawsze znika błyskawicznie. Do puree dodaję pieczoną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i tahini.
Tahini, czyli pasta sezamowa, ma bardzo wyraźny smak i doskonale łączy się z ciecierzycą, nadając jej sezamowej nuty. Tahini jest wydajna i prosta w przechowywaniu- po odkręceniu słoiczka z pastą, wlej na wierzch oliwę z oliwek, dzięki czemu tahini będzie świeża przez wiele dni.
Puree z ciecierzycy świetnie pasuje do jagnięciny, ryb, drobiu, nadając im ciekawy smak. Danie podane z aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji i właśnie tak smakują- tu poznasz przepis na pieczony udziec jagnięcy, podaj go z puree z cieciorki, a będzie pysznie.
Przepis na puree z ciecierzycy
Składniki na 4 porcje:
-
puszka ciecierzycy 400 g
-
łyżka pasty sezamowej
-
2 cebule czerwone
-
sól, pieprz
-
łyżka soku z cytryny
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić puree z ciecierzycy?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C, cebule obierz ze skóry, pokrój w plastry i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop oliwą i piecz 10-1 minut, aż się zarumieni.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Ciecierzycę odsącz z puszki, przełóż do blendera kielichowego, dodaj pastę sezamową, pieczoną cebulę, wlej sok z cytryny, trochę oliwy, posiekaną natkę pietruszki i zblenduj całość na gęste puree, dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj.