Smakosze.pl Przepisy Puree z topinamburu. Przepis krok po kroku
canva/pixelshot

Puree z topinamburu. Przepis krok po kroku

4 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Puree z topinamburu to świetny dodatek do głównych dań mięsnych, ryb i warzyw. Puree ma gęstą konsystencję i niezwykły smak, lekko słodki z nutą orzechów i curry dzięki nasionom kozieradki. Poznaj przepis na wyjątkowo lekkie, aromatyczne i smaczne puree z topinamburu.

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, częścią jadalną są bulwy przypominające trochę ziemniaki, jednak o bardziej nieregularnym kształcie. Topinambur ma smak zbliżony do batatów z lekko orzechową nutą.

Bulwy topinamburu dostaniemy w każdym większym markecie, ponieważ dzięki swoim walorom smakowym i wartościom odżywczym, szybko stał się popularny na całym świecie. Topinambur to źródło inuliny, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu.

Puree z topinamburu będzie pyszne, kiedy dodasz do niego czosnek i nasiona kozieradki, które w smaku przypominają popularną przyprawę curry, jednak są delikatniejsze. Do puree możesz przygotować również chipsy z boczku wędzonego.

Puree jest wyśmienitym dodatkiem do głównego dania, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i potraw wegetariańskich. Jeśli masz ochotę na wykwintny obiad, przygotuj rybę pieczoną na puree z topinamburu z chipsami z boczku i świeżą roszponką lub kiełkami, każdy będzie zachwycony smakiem i wyglądem potrawy.

Wołowina równie dobrze łączy się z puree z topinamburu- tu poznasz przepis na wyśmienite policzki wołowe w winnym sosie , podaj je z aromatycznym puree.

Przepis na puree z topinamburu

Składniki:

  • 1 kg topinamburu

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki mleka

  • 3 łyżki masła

  • łyżeczka utartych w moździerzu nasion kozieradki

  • sól, pieprz

Przepis na puree z topinamburu?

Tapinambur obierz ze skóry, pokrój i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, około 15-20 minut. Odcedź, odparuj i odstaw na chwilę.

Topinambur na desce

Źródło zdjęcia: canva/rezkrr Nasiona kozieradki utrzyj w moździerzu na drobny proszek. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do tapinamburu, następnie wlej mleko, dodaj masło, kozieradkę i ugnieć na gęste puree. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy