Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Policzki wołowe w winnym sosie. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.01.2022 01:00

Policzki wołowe w winnym sosie. Przepis krok po kroku

Policzki wołowe w winnym sosie
canva/littleclie

Policzki wołowe w sosie winnym to mięso rozpływające się w ustach. Policzki są miękkie, a sos winny z warzywami i ziołami nadaje im niezwykłego, pełnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na policzki wołowe w winnym sosie, czyli pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny.

Policzki wołowe to bardzo delikatne mięso pozbawione tłuszczu i przerostów. Policzki mają miękkie włókna, dlatego też duszona wołowina w sosie jest doskonale miękka. Danie duś w czerwonym, wytrawnym winie, następnie w bulionie wołowym, aby wzmocnić smak i zrobić idealny sos.

Policzki wymagają długiego duszenia, jednak warto poczekać 3 godziny, aby zjeść jedno z najlepszych dań na świecie. Do policzków przygotuj puree z pietruszki lub kalafiora. Podane na puree mięso w winnym sosie zachwyci wszystkich swoim wyglądem i przede wszystkim smakiem.

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli danie podobne do gulaszu w aromatycznym sosie.

Przepis na policzki wołowe w winnym sosie

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g polików wołowych

  • 750 ml wytrawnego wina czerwonego

  • 500 ml bulionu wołowego

  • duża marchew

  • 2 korzenie pietruszki

  • duża cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna jałowca

  • 2 gałązki rozmarynu (ewentualnie łyżeczka suszonego)

  • sól, pieprz

  • mąka pszenna

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić policzki wołowe w winnym sosie?

Policzki umyj, osusz i oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej. Marchew i pietruszki pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i ząbki czosnku.

W garnku z grubym dnem podsmaż mięso z każdej strony przez 3-4 minuty, przełóż na talerz. Na tym samym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut.

Kiedy warzywa zaczną ładnie pachnieć, włóż do garnka mięso, liście laurowe, ziele jałowca, ziele angielskie i rozmaryn, wlej wino i duś pod przykryciem przez 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy wino odparuje, wlej 500 ml bulionu i gotuj kolejną godzinę.

Ziarna jałowca

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Po tym czasie mięso będzie idealnie miękkie, a sos powinien zgęstnieć, jeśli jednak będzie za rzadki, wymieszaj go z odrobiną mąki pszennej zahartowanej zimną wodą.