Policzki wołowe w winnym sosie. Przepis krok po kroku
Policzki wołowe w sosie winnym to mięso rozpływające się w ustach. Policzki są miękkie, a sos winny z warzywami i ziołami nadaje im niezwykłego, pełnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na policzki wołowe w winnym sosie, czyli pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny.
Policzki wołowe to bardzo delikatne mięso pozbawione tłuszczu i przerostów. Policzki mają miękkie włókna, dlatego też duszona wołowina w sosie jest doskonale miękka. Danie duś w czerwonym, wytrawnym winie, następnie w bulionie wołowym, aby wzmocnić smak i zrobić idealny sos.
Policzki wymagają długiego duszenia, jednak warto poczekać 3 godziny, aby zjeść jedno z najlepszych dań na świecie. Do policzków przygotuj puree z pietruszki lub kalafiora. Podane na puree mięso w winnym sosie zachwyci wszystkich swoim wyglądem i przede wszystkim smakiem.
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli danie podobne do gulaszu w aromatycznym sosie.
Przepis na policzki wołowe w winnym sosie
Składniki na 4-5 porcji:
500 g polików wołowych
750 ml wytrawnego wina czerwonego
500 ml bulionu wołowego
duża marchew
2 korzenie pietruszki
duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
2 gałązki rozmarynu (ewentualnie łyżeczka suszonego)
sól, pieprz
mąka pszenna
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić policzki wołowe w winnym sosie?
Policzki umyj, osusz i oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej. Marchew i pietruszki pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i ząbki czosnku.
W garnku z grubym dnem podsmaż mięso z każdej strony przez 3-4 minuty, przełóż na talerz. Na tym samym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut.
Kiedy warzywa zaczną ładnie pachnieć, włóż do garnka mięso, liście laurowe, ziele jałowca, ziele angielskie i rozmaryn, wlej wino i duś pod przykryciem przez 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy wino odparuje, wlej 500 ml bulionu i gotuj kolejną godzinę.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Po tym czasie mięso będzie idealnie miękkie, a sos powinien zgęstnieć, jeśli jednak będzie za rzadki, wymieszaj go z odrobiną mąki pszennej zahartowanej zimną wodą.