Smakosze.pl Przepisy Puree z zielonego groszku
Puree z zielonego groszku
canva/nadezhdanesterova

Puree z zielonego groszku

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.

Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.

Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych . Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.

Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.

Przepis na puree z zielonego groszku

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400 g mrożonego groszku zielonego

  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%

  • łyżeczka cukru

  • 3 łyżki masła

  • pieprz biały i sól do smaku

Jak przygotować puree z zielonego groszku?

Groszek przełóż do garnka z wodą, dodaj cukier i gotuj 10-15 minut od momentu zagotowania, następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia.

Biały pieprz mielony

Do groszku dodaj masło, śmietanę i zblenduj na gładką masę, dopraw białym pieprzem i solą do smaku.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl