Sandacz w papilotach na puree z groszku
pixabay.com

Sandacz w papilotach na puree z groszku

Rybami, które najczęściej goszczą na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta, są z pewnością śledzie, łososie czy pstrągi. To najłatwiej dostępne gatunki ryb, które można przyrządzać na różne sposoby. Jednak nie są to jedyne ryby, na które warto zwrócić uwagę, jeżeli szukamy nowych smaków w kuchni i chcemy wykorzystać jakiś przepis, w którego skład wchodzi właśnie ryba. Ciekawą propozycją obiadową jest sandacz w papilotach na puree z groszku.

Sandacz w papilotach na puree z groszku.

Przepis na sandacza w papilotach na puree z groszku jest prosty w wykonaniu. Wymaga jedynie kilku łatwo dostępnych w każdym sklepie składników. Co ważne, jest na tyle uniwersalny, że można wprowadzać w nim dowolne zmiany, np. puree z groszku zielonego zastąpić np. klasycznym puree ziemniaczanym. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mieli możliwości kupić w sklepie zielonego groszku.

Składniki:

· 200 gramów mrożonego groszku zielonego

· 1 ząbek czosnku

· 1 pęczek natki pietruszki

· 3 łyżki stołowe bazylii świeżej

· 3 plastry cytryny

· 3 kawałki fileta z sandacza

· 2 łyżeczki soku z cytryny

· 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Przyrządzanie sandacza w papilotach na puree z groszku zaczynamy od oporządzenia ryby. Filety z sandacza rozmrażamy i bardzo dokładnie płuczemy. Następnie należy pozostawić je do dokładnego wyschnięcia – ryba nie powinna mieć w sobie dużo wody.

Kiedy filety będą suche, oprószamy je szczyptą soli oraz pieprzu. Przyprawione filety smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. W tym celu mieszamy 3 łyżki oliwy z opłukaną wcześniej i posiekaną na drobno natką pietruszki. To samo robimy z bazylią – płuczemy ją i siekamy na bardzo małe kawałki. Zielone składniki dobrze mieszamy z oliwą. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Zielony groszek wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się wody, która pojawiła się w wyniku rozmrażania.

Ważnym etapem w przyrządzaniu sandacza w papilotach na puree z groszku jest odpowiednie przygotowanie czosnku. Nie obieramy go, tylko pozostawiamy w skórce. Nieobrany czosnek umieszczamy na patelni i podgrzewamy go na niewielkim ogniu przez około 10 minut. W tym czasie warto co chwilę przekładać czosnek z jednej strony na drugą, aby się nie spalił.

Po 10 minutach zdejmujemy czosnek z patelni. Powinien być wówczas miękki. Wrzucamy go do miski. Następnie dorzucamy również groszek, sok z cytryny, pozostałą oliwę oraz sól i pieprz. Całość blendujemy. Stopień rozdrobnienia składników zależy w dużej mierze od tego, jakie są nasze preferencje. Możemy zrobić z nich jednolitą gładką masę lub pozostawić z niewielkimi wyczuwalnymi w trakcie jedzenia kawałkami groszku.

Kiedy wszystkie elementy dania będą już gotowe, możemy przystąpić do finalizacji przepisu. Z papieru do pieczenia wycinamy takie kawałki, aby można było je później złożyć z filetem i puree w środku. Kawałki papieru powinny być więc dosyć duże.

Na środku każdego z kawałków kładziemy najpierw puree z groszku, a następnie filet.

Każdy kawałek zawijamy. Możemy dodatkowo związać go, aby nie otworzył się w trakcie pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kiedy będzie już nagrzany, wkładamy do niego blachę z papilotami. Sandacza i puree pieczemy przez 15 minut.

Danie podajemy na gorąco. Dekorujemy plastrami cytryny i polewamy sosem pietruszkowo-bazyliowym.

Sandacz w papilotach na puree z groszku z pesto.

Podajemy również drugą wersję przepisu na sandacza w papilotach na puree z groszku. Doskonale sprawdzi się u tych z nas, którzy mają nieco mniej czasu i zależy im na tym, aby przygotowywanie posiłków zajmowało możliwie jak najkrócej.

Składniki:

· 200 gramów mrożonego groszku zielonego

· 3 kawałki fileta z sandacza

· 1/3 szklanki mleka

· ½ szklanki soku z cytryny

· 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

· 1 łyżka stołowa masła

· 3 łyżki stołowe pesto zielonego

· przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (do smaku)

Przygotowanie:

Przyrządzanie dania zaczynamy od obrobienia ryby. Filety z sandacza rozmrażamy, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Kiedy mięso będzie suche, doprawiamy je solą i pieprzem cytrynowym.

Na rybę wylewamy także sok z cytryny i kładziemy masło.

Wszystkie kawałki sandacza zawijamy pojedynczo w papiloty wycięte z papieru do pieczenia (należy zrobić to tak, aby papier pomieścił 1 kawałek sandacza łącznie z możliwością szczelnego zawinięcia).

Rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Powinno to zająć 20 minut.

Podczas gdy sandacz będzie się piekł, możemy przystąpić do przygotowania puree z groszku.

Groszek rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody, a następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu). Po ugotowaniu groszek powinien być lekko chrupiący, ale jednocześnie miękki.

Kiedy groszek się ugotuje, odcedzamy go na sitku. Odcedzony przesypujemy do miski. W misce umieszczamy także oliwę, mleko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Możemy zrobić z groszku i dodatków gładką masę lub pozostawić niewielkie kawałki – wszystko zależy od tego, jaki stopień zblendowania puree najbardziej nam odpowiada.

Puree wykładamy na talerze. Na puree kładziemy upieczoną rybę.

Danie podajemy na gorąco.

Możemy dodatkowo skropić je sokiem z cytryny.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sandacz/sandacz_w_papilotach/przepis.html

2. http://mojemenu.blogspot.com/2017/01/sandacz-z-zielonym-puree-z-groszku-i.html

3. https://gotujmy.pl/sandacz-w-papilotach,przepisy-dania-przepis,269716.html

https://www.flora.pl/przepis/dorsz-na-parze-z-zielonym-groszkiem-189134

Następny artykuł