Smakosze.pl Przepisy Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku
Canva / dsmoulton

Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku

14 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.

Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.

Przepis na jesienne ciasto z dyni

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni (pozbawionego skór i pestek)

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 3 średnie jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 garście orzechów włoskich

Jak upiec fantastyczne ciasto z dyni

Aby przygotować ciasto z dyni zacznij od ubicia jajek z cukrem . Kiedy masa zrobi się jasna i puszysta, dodawaj do niej stopniowo mąkę, a w następnej kolejności olej, przyprawę oraz ekstrakt z wanili i. Całość ubijaj na średnich obrotach przez ok. 3-4 minuty .

Oczyszczony miąższ z dyni zetrzyj na drobnej tarte lub rozdrobnij za pomocą blendera . Aby ciasto z dyni właściwie się upiekło, odciśnij warzywo z nadmiaru wody . Możesz zrobić to przez sitko lub za pomocą czystej ściereczki. Orzechy włoskie posiekaj drobno za pomocą noża .

Przygotowany miąższ warzywny dodaj do masy z jajek mąki . Następnie do ciasta z dyni dołóż posiekane włoskie orzechy . Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki .

Przygotuj formę do pieczenia ciasta z dyni. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą . Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz całość przez ok. 45-50 minut .

Po upływie tego czasu sprawdź stopień upieczenia ciasta z dyni za pomocą drewnianego patyczka . Jeśli ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia . Ciasto z dyni możesz podawać udekorowane cukrem pudrem, posmarowane miodem lub ozdobione dużymi kawałkami orzechów włoskich .

Canva / Nungning20
Canva / Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy