Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pełna smaku wieprzowina duszona z warzywami. Pomysł na sycący obiad na 2 dni

Pełna smaku wieprzowina duszona z warzywami. Pomysł na sycący obiad na 2 dni

Wieprzowina duszona z warzywami
canva/travellinglight

Dziś polecamy danie obiadowe, które można przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. Daniem tym jest wieprzowina duszona z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso najlepiej smakuje podane z ryżem lub kaszą. Koniecznie spróbujecie — wasi bliscy je pokochają.

Jeśli nigdy nie próbowaliście przyrządzać wieprzowiny w sosie z warzyw i przypraw orientalnych, polecamy spróbować. Mięso duszone z ich dodatkiem wychodzi miękkie i soczyste, a przyjemny zapach będzie jeszcze długo obecny w waszych domach. Danie jest idealne na chłodne dni, bo rozgrzewa i syci. Skusicie się?

Przepis na wyśmienitą wieprzowinę duszoną z warzywami

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny, np. z łopatki, szynki

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 5 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 pomidory

  • 2 cebule

  • 6-7 ząbków czosnku

  • 5-6 cm kawałek świeżego imbiru

  • 1 ostra papryczka chili

  • 6 ziaren kardamonu

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki kurkumy mielonej

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 łyżki octu winnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować wieprzowinę duszoną?

Pomidory sparzamy i pozbawiamy je skórki. Kroimy w kostkę, usuwając sok z pestkami. Cebule oraz czosnek pozbawiamy łupin i siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a chili kroimy w cienkie paseczki i pozbawiamy nasion.

Mięso oczyszczamy, a następnie kroimy je w niezbyt dużą kostkę. W głębszym garnku rozgrzewamy wybrany tłuszcz i rumienimy na nim wieprzowinę. Wrzucamy też cebulę i czosnek. Gdy mięso puści soki, dodajemy pomidory, ostrą papryczkę, imbir i kurkumę.

Po chwili wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy całość pod przykryciem około 30 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchewki i pietruszki. Płuczemy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka wraz z liśćmi laurowymi i kardamonem.

Dodajemy także słodką paprykę i ocet winny. Gotujemy na niewielkim ogniu kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. Wieprzowinę duszoną podajemy z ryżem. Smacznego.

Inne przepisy na dania obiadowe dla całej rodziny znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić smaczną i sycącą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pieczarkami. Ten natomiast zdradza sekret pysznych roślinnych flaczków z boczniaka.

Wieprzowina duszona jest wyśmienita
canva/Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: