Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nietypowy sposób suszenia grzybów. Jest niemal ekspresowy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.10.2022 15:54

Nietypowy sposób suszenia grzybów. Jest niemal ekspresowy

jak wysuszyć grzyby
Canva / Alexander62

Jesienią suszone grzyby wprost szturmują nasza kuchnię i spiżarnię. A tym roku ich zbiory są wyjątkowo udane, przez co ilość grzybów do wysuszenia potrafi przytłoczyć. Zaprzęgnij do pracy swoją kuchenkę mikrofalowa- z jej pomocą grzyby wysuszysz nie tylko skutecznie ale tez błyskawicznie.

Suszenie grzybów to prosta, ale czasochłonna metoda ich zakonserwowania. Nie zawsze mamy możliwość grzania piekarnika 24 godziny na dobę. Nie każdy posiada specjalną maszynę do suszenia, a porozwieszane po kuchni grzybowe nitki mogą być uciążliwe. Jeśli borykasz się przynajmniej z jednym z powyższych problemów, koniecznie sprawdź patent na suszenie w mikrofalówce.

Jak przygotować grzyby do suszenia w kuchence mikrofalowej?

Suszenie grzybów w kuchence rządzi się niemal takimi samymi prawami, jak tradycyjne metody suszenia. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie grzybów. Zepsute czy namoknięte grzyby nie nadają się do suszenia, niezależnie od wybranej metody.

Grzyby przed suszeniem wymagają oczyszczenia. Używamy do tego ściereczki lub miękkiej szczoteczki. Namoczenie grzybów przez umycie ich w wodzie zdecydowanie wydłuży, jeśli nie uniemożliwi całkowicie przeprowadzenie procesu pozbycia się wilgoci.

Oczyszczone z ziemi innych zanieczyszczeń grzyby należy pokroić na mniejsze kawałki. Zasada ta dotyczy dużych egzemplarzy. Te mniejsze możemy przeznaczyć do suszenia w całości.

Jak wysuszyć grzyby w kuchence mikrofalowej?

Suszenie grzybów w piekarniku lub na nitce daje najlepsze rezultaty, jednak nie zawsze mamy odpowiednią ilość czasu do użycia tych metod. Z pomocą przychodzi wtedy kuchenka mikrofalowa. Suszenie zajmie zaledwie kilkanaście minut.

Aby wysuszyć grzyby w mikrofali, należy rozłożyć je równomiernie na talerzu a następnie włożyć do kuchenki. Moc urządzenia nastawiamy na 100 W a czas pracy na 2-3 minuty. Po zakończeniu jednego cyklu otwieramy na chwilę drzwiczki, a następnie powtarzamy podgrzewanie.

Grzyby w mikrofali suszymy do momentu wyparowania z nich wody. Możliwe, że potrzebne będzie kilkunastokrotne podgrzewanie ich, dopóki nie uzyskamy satysfakcjonującego rezultatu. Suszenie grzybów w mikrofalówce możemy potraktować także jako suszenie wstępne, by potem włożyć grzyby do piekarniku lub dosuszyć na słońcu. Dowiedz się koniecznie jak przechowywać suszone grzyby. Przy przerabianiu grzybowych zbiorów czas ma niebanalne znaczenie.

Canva / drasa
Canva / drasa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: