Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej
Jak zrobić odpowiednie ciasto na naleśniki? Swój przepis zdradziła Magda Gessler w programie „MasterChef”. - Nigdy nie zaczynamy naleśników od płynu. Zaczynamy od mąki. Tej mąki powinno być ciut więcej niż szklanka. Trzeba ją przesypać. Teraz dodajemy szklankę mleka. Ja strasznie lubię dodawać cukru. One mają wtedy piękny kolor. Zamiast wody dodaję 3 jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej, nie powinny być z lodówki. I dopiero wodą doprowadzamy idealnie do stanu, w którym naleśniki na pewno będą cienkie a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę lub widelec. I klarowane masło, mniej więcej 50 gramów - wyjaśniła szefowa „Kuchennych Rewolucji”.
No tak, ale nasze ciasto powinno być puszyste - trochę grubsze od tradycyjnego, lekkie i trochę podobne do tego, z którego robi się omlety biszkoptowe. W takim przypadku kluczowe będzie ubicie piany z białek oddzielnie i następnie dodanie go do ciasta. Jeśli ciasto wydaje się nam za gęste, można dodać odrobinę wody gazowanej.
Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej
Składniki
Ciasto: 4 jajka, 150 g mąki pszennej, 300 ml mleka, 3 łyżki cukru pudru, sól, 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju.
Nadzienie: 400 dag mielonego sera białego, 2-3 łyżka śmietany, 2-3 łyżki cukru pudru.
Posypka: 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie
Rozgrzewamy patelnię na jak najmniejszym ogniu. Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od mąki! Przesiewamy ją do miski. Wlewamy mleko. Rozdzielamy żółtka od białek. Te pierwsze dodajemy do miski z mąką razem ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy tak, aby nie było grudek. Żeby to sprawdzić, można zanurzyć łyżkę. Jeśli spływają grudki - mieszamy dalej do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ubijamy białka ręcznie lub mikserem. W tym drugim przypadku zaczynamy od niskich obrotów i powoli zwiększamy szybkość. Kiedy piana stanie się na tyle sztywna, że nie będzie się przelewała w misce, dodajemy stopniowo cukier puder - 3 łyżki - cały czas mieszając. Po dodaniu cukru, mieszamy jeszcze ok. 1 minutę.
Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek do ciasta. Dodajemy delikatnie pianę, żeby nie osiadła i mieszamy, aż ciasto się połączy.
Smarujemy równomiernie patelnię olejem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego (maczamy w oleju i smarujemy). Wlewamy ciasto na patelnię i wyrównujemy, żeby miało do 1 cm wysokości. Patelnię przykrywamy i smażymy naleśnik ok. 8-10 minut. Ogień lub moc kuchenki powinny być minimalne.
W międzyczasie wyrabiamy nadzienie. Zmielony ser będzie miał zwartą konsystencję i trudno będzie go rozprowadzić na naleśniku, dlatego dodajemy cukier puder i śmietanę. Dodajemy tyle śmietany, żeby doprowadzić go do odpowiedniej konsystencji - nie za rzadkiej i żeby nie wylewał się z naleśnika.
Gdy naleśnik usmaży się na jednej stronie, przewracamy go na drugą. Jeśli nie umiemy zrobić tego „w locie”, możemy użyć przykrywki. Naleśnik powinien być zwarty i przyrumieniony od spodu. Podważamy łopatką dookoła, zsuwamy naleśnik na przykrywkę, przykładamy patelnię i przewracamy go. Na drugiej stronie smażymy jeszcze naleśnik 5-7 minut na najmniejszym ogniu.
Przygotowujemy posypkę. Cukier waniliowy i cynamon mielimy w młynku przez dosłownie chwilkę i podgrzewamy na patelni przez kilkanaście sekund. Przesypujemy do naczynia.
Zdejmujemy naleśnik na talerz. Nakładamy ser na połowę naleśnika, zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu i składamy na pół. Posypkę rozprowadzamy równo, używając sitka i voilà. Można też dodać owoce, trochę dżemu, osłodzoną gęstą śmietanę i puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej staną się kompletnie gotowe - puszyste, twarożkowe, posypane cynamonem, owocowe i konfiturowe.
Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej - czekoladowe i pikantne
Składniki
Ciasto: pół szklanki mąki, trochę więcej niż pół szklanki mleka, 3-4 łyżki wody gazowanej, 2-3 jajka, pół łyżeczki cukru pudru, pół łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, cynamon.
Nadzienie: 50 dag mascarpone lub kremowego twarożku, 4 łyżki kremówki, po 30 g gorzkiej i mlecznej czekolady, 1-2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej lub 4 łyżki wiśni z syropu albo gęstej konfitury, cukier, szczypta chili.
Wykonanie
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy. Dodajemy żółtka z mlekiem i wodą gazowaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru i cukier waniliowy. Ciasto łagodnie mieszamy z pianą z białek do uzyskania gładkiej i średnio płynnej konsystencji.
Przygotowujemy nadzienie. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z kremówką, twarożkiem, miodem, skórką pomarańczową lub odsączonymi wiśniami, chili i jeśli trzeba dosładzamy cukrem pudrem.
Smażymy naleśniki. To ciasto jest mniej gęste niż poprzednie, ale można zastosować taki sam sposób smażenia. Smażymy na bardzo małym ogniu i pod przykryciem.
Gdy naleśniki będą gotowe, rozsmarowujemy nadzienie i składamy je na ćwiartki - na pół i jeszcze raz na pół. Do cynamonu dodajemy odrobinę cukru pudru i mieszamy. Naleśniki oprószamy czekoladą, owocami (np. mandarynki, kandyzowane wiśnie), bitą śmietaną, a całość posypujemy cynamonem z cukrem.