Smakosze.pl Przepisy Pyszna sałatka z bobem i z jajkiem
canva/nito100

Pyszna sałatka z bobem i z jajkiem

19 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą sałatkę imprezową lub na rodzinne spotkanie? Przygotuj pyszną sałatkę z bobem i z jajkiem z aromatycznym sosem majonezowym na bazie czosnku i koperku. Sałatka jest doskonała w smaku i niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z bobem i z jajkiem.

Bób jest warzywem strączkowym, o którym niestety często zapominamy w naszej kuchni. Bób zawiera duże ilości białka roślinnego, jest niezwykle sycący i pożywny. Dzięki dużej zawartości żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, bób wspiera produkcję krwinek, reguluje ciśnienie krwi, a także wzmacnia serce, koncentrację, pamięć i cały układ nerwowy.

Do przygotowania sałatki wybieraj młody bób. Starsze strączki muszą się dłużej gotować i nie są już tak miękkie. Bób, podobnie jak fasolę, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, aby wydobyć jego pełny smak. Jeśli chcesz przygotować sałatkę w lekkiej wersji, zrezygnuj z majonezu i dodaj więcej jogurtu naturalnego.

Z bobu i z jajek przygotujesz również doskonałe kotleciki. Złocista, chrupiąca panierka i doskonały smak sprawią, że danie posmakuje nawet największym niejadkom.

Przepis na pyszną sałatkę z bobem i z jajkiem

Składniki na 4-6 porcji:

  • 200 g bobu

  • 4 jajka

  • 2 pomidory

  • łyżka majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • ząbek czosnku

  • mix sałat

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Jak przygotować pyszną sałatkę z bobem?

Bób zalej zimną wodą tak, aby wody było dwukrotnie więcej niż strączków. Dopraw łyżeczką soli, łyżeczką cukru i gotuj przez 15-20 minut od zagotowania, następnie odsącz i odstaw do przestygnięcia. Ugotuj jajka na twardo. Pomidory pokrój w kostkę.

Przygotuj sos do sałatki: przeciśnięty przez praskę czosnek połącz z jogurtem naturalnym, majonezem i koperkiem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.

Do dużej miski włóż mix sałat, bób, jajka i pomidory. Dopraw solą i pierzem, następnie dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy