Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.
Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.
Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 szklanki mleka
-
4 łyżki mąki
-
4 łyżki masła
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 kulka sera mozzarella
-
1 szklanka tartego sera żółtego np. bursztynu
Przygotowanie:
W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy mleko porcjami, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Tu liczy się cierpliwość — jeśli wlejemy nabiał zbyt szybko, sos będzie pełen grudek. Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewamy go, mieszając od czasu do czasu, aż nieco zgęstnieje.
Ziemniaki obieramy i starannie je myjemy. Warzywo kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków i przykrywamy ją połową sosu beszamelowego.
Dodajemy część startej mozzarelli i sera żółtego. Czynności powtarzamy. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Podajemy posypane świeżymi ziołami.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana_nsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mmcooking