Smakosze.pl Przepisy Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
canva/oksix

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

22 lutego 2022

Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.

Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mleka

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 kulka sera mozzarella

  • 1 szklanka tartego sera żółtego np. bursztynu

Przygotowanie:

W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy mleko porcjami, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Tu liczy się cierpliwość — jeśli wlejemy nabiał zbyt szybko, sos będzie pełen grudek. Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewamy go, mieszając od czasu do czasu, aż nieco zgęstnieje.

Ziemniaki obieramy i starannie je myjemy. Warzywo kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków i przykrywamy ją połową sosu beszamelowego.

Dodajemy część startej mozzarelli i sera żółtego. Czynności powtarzamy. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Podajemy posypane świeżymi ziołami.

Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie
Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana_nsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mmcooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy