Przepis na fantastyczną zapiekankę pasterską. Sycący obiad z tłuczonymi ziemniakami
W chłodne dni nic tak nie rozgrzeje, jak swojski i sycący obiad. Takim daniem jest z pewnością zapiekanka pasterska. Wywodząca się z Anglii potrawa składa się z mięsa mielonego i ziemniaczanego purée, które razem smakują wybornie. Ziemniaki są aksamitne dzięki dodatkowi masła i czosnku. Spróbujcie koniecznie.
Zdradzaliśmy wam już wcześniej receptury na pyszne dania zapiekane. Wystarczy wspomnieć warzywną kompozycję z papryką czy ten pyszny sposób na zapiekankę ala gołąbki. Tym razem sięgamy po klasyczne danie kuchni angielskiej łączące w sobie delikatność mięsa i aksamitność ziemniaczanego purée. Jesteśmy przekonani, że przypadnie wam do gustu.
Przepis na wyborną zapiekankę pasterską
Składniki:
600 g mielonego mięsa
2 kg ziemniaków
3 spore cebule
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki bulionu
1 jajo
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę oraz jeden ząbek czosnku obieramy i siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
Następnie wrzucamy mięso mielone i przesmażamy je. Zawartość patelni zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dusimy przez 15 minut, często mieszając. Mięso wykładamy na dno żaroodpornej formy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je, studzimy i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka. Pozostały czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.
Purée wykładamy na mięso. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch zapiekanki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Wierzch powinien się w tym czasie ładnie zarumienić. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/bonchan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: mojegotowanie Zapraszamy na nasz Instagram