Smakosze.pl
Zapiekanka pasterska

canva/Lesyy

Przepis na fantastyczną zapiekankę pasterską. Sycący obiad z tłuczonymi ziemniakami

30 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W chłodne dni nic tak nie rozgrzeje, jak swojski i sycący obiad. Takim daniem jest z pewnością zapiekanka pasterska. Wywodząca się z Anglii potrawa składa się z mięsa mielonego i ziemniaczanego purée, które razem smakują wybornie. Ziemniaki są aksamitne dzięki dodatkowi masła i czosnku. Spróbujcie koniecznie.

Zdradzaliśmy wam już wcześniej receptury na pyszne dania zapiekane. Wystarczy wspomnieć warzywną kompozycję z papryką czy ten pyszny sposób na zapiekankę ala gołąbki. Tym razem sięgamy po klasyczne danie kuchni angielskiej łączące w sobie delikatność mięsa i aksamitność ziemniaczanego purée. Jesteśmy przekonani, że przypadnie wam do gustu.

Babciny rosół drobiowo-wołowy

Babciny sposób na idealny rosół. Wyjdzie najlepiej pod słońcem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną zapiekankę pasterską

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa

  • 2 kg ziemniaków

  • 3 spore cebule

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki bulionu

  • 1 jajo

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju

  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę oraz jeden ząbek czosnku obieramy i siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek.

Następnie wrzucamy mięso mielone i przesmażamy je. Zawartość patelni zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dusimy przez 15 minut, często mieszając. Mięso wykładamy na dno żaroodpornej formy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je, studzimy i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka. Pozostały czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

Purée wykładamy na mięso. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch zapiekanki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Wierzch powinien się w tym czasie ładnie zarumienić. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Zapiekanka pasterska - sycące danie

Zapiekanka pasterska to sycące i pyszne danie z ziemniaków i mięsa mielonego

Źródło zdjęcia: canva/bonchan

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >