Smakosze.pl Przepisy Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kawy. Prosty deser, który zachwyca
Canva / arfo

Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kawy. Prosty deser, który zachwyca

13 września 2022

Ciasta bez pieczenia są propozycją na prosty deser dla tych osób, które chcą przygotować słodką przekąskę w sposób szybki i bezproblemowy. Ułożone na spodzie z herbatników i wyłożone intensywnym kawowym kremem- to nasza dzisiejsza propozycja na ciasto bez pieczenia. Wystarczy kilka prostych czynności aby móc delektować się tym bajecznym deserem.

Ciasto bez pieczenia o smaku kawowym nie wymaga wielkich zakupów ani godzin spędzonych w kuchni. Dodatek kawy nadaje mu eleganckiego wyrazu. Pięknie prezentuje się na talerzu oraz dosłownie rozpływa się w ustach. To deser wart grzechu.

Przepis na kawowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 paczki herbatników kakaowych

  • 4-5 łyżek czekoladowej kawy cappuccino

  • 1/2 litra śmietanki 36%

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

  • 2-3 łyżki żelatyny

  • Odrobina dowolnej czekolady lub sypkiego kakao do dekoracji

Jak przygotować proste ciasto bez pieczenia o smaku kawowym

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie według proporcji na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia . Śmietankę na ciasto bez pieczenia dobrze schłódź w lodówce . Następnie ubij ją na sztywno z cukrem pudrem i podziel masę na dwie równe części .

Herbatniki ułóż w jednej warstwie w formie do ciasta bez pieczenia. Możesz wybrać tortownicę lub formę prostokątną. W razie potrzeby dziel ciastka na mniejsze kawałki, tak aby równomiernie pokrywały całe dno naczynia .

Do pierwszej części masy śmietanowej dodaj połowę porcji żelatyny i wymieszaj . Wyłóż masę na warstwę herbatników, następnie wstaw ciasto bez pieczenia do lodówki . Wyjmij, kiedy warstwa śmietany ładnie się zsiądzie.

W międzyczasie do drugiej warstwy śmietany dodaj czekoladowe cappuccino . Wymieszaj dokładnie mikserem, aż masa ciasta bez pieczenia nabierze ładnego, jednolitego koloru . Na koniec dodaj drugą porcję żelatyny i ponownie zamieszaj całość .

Wyłóż masę kawową na dotychczasowe warstwy ciasta bez pieczenia, następnie wierzch ciasta udekoruj tartą na drobnych oczkach czekoladą, lub przesianym przez sitko kakao . Odstaw formę z powrotem do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest gotowe do podania po 3-4 godzinach, kiedy całość kremu całkowicie się zetnie . Wypróbuj pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców . Koniecznie sprawdź ten przepis na klasyczny blok czekoladowy .

Canva / alainolympus
Canva / alainolympus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy