Pyszne pierogi z owocami według siostry Anastazji. Najlepszy przepis
Pierogi z owocami są rewelacyjnym pomysłem to prosty, wiosenny obiad na słodko, który pokochają zarówno duzi, jak i mali. Delikatne, cienkie ciasto z dodatkiem jagód, truskawek lub wiśni rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pierogi z owocami siostry Anastazji, palce lizać.
Pierogi z owocami według siostry Anastazji to danie, które mogłabym jeść bez końca. Delikatne, cieniutkie ciasto z kilku składników i owocowe nadzienie są jednym z moich ulubionych wersji obiadu na słodko. Pierogi podaję z cukrem i kwaśną śmietaną lub delikatnie polewam roztopionym masłem.
Sekret idealnego i szybkiego ciasta tkwi w sparzeniu go gorącym mlekiem. Tak przygotowana masa nie musi odpoczywać i od razu po wyrobieniu można ją rozwałkować, to znacznie przyspiesza cały proces. Farsz z mieszanymi owocami jest najsmaczniejszy, gorąco polecam miks jagód i truskawek.
Pierogi z owocami
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
1/4 szklanki mleka
-
jajko
-
3/4 szklanki letniej wody
-
pół łyżeczki soli
-
jagody
-
truskawki (lub inne owoce, np. wiśnie)
-
śmietana i cukier do podania
Jak zrobić pierogi z owocami?
Zagotuj mleko, mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób dołek i wlej mleko. Całość zacznij wyrabiać widelcem, następnie dodaj jajko, sól i stopniowo wlewaj letnią wodę, stale mieszając. Ciasto wyrób ręcznie, żeby było elastyczne, następnie podsyp je mąką i rozwałkuj na grubość około 2 mm.
Z ciasta wykrawaj kołka, na środek każdego krążka włóż owoce i zlep boki. Przygotowane pierogi wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i gotuj około 3 minut, do wypłynięcia. Danie podaj z cukrem i śmietaną, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ from_my_point_of_view Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se