Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego
Pomysł na pyszny, lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny? Przygotuj jarskie gołąbki z farszem z kaszy bulgur i ryżu, papryką, pieczarkami i marchewką. Duszone w aromatycznym wywarze warzywnym wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wegetariańskie gołąbki o najlepszym smaku.
Gołąbki z kaszą, ryżem i warzywami podbiją serca nawet największym miłośnikom mięsa. Są o wiele lżejsze od tradycyjnych, rewelacyjnie doprawione i pożywne, wprost idealne na obiad w wiosenne i letnie dni.
Jarskie gołąbki duszone w aromatycznym wywarze z dodatkiem przecieru z pomidorów przygotujesz naprawdę szybko, a danie jeszcze szybciej zniknie z talerzy. Do farszu wybierz kaszę bulgur z suszonymi warzywami, np. z soczewicą lub suszonymi pomidorami, a danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Kapustę możesz sparzyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że liście wstawisz do mikrofalówki i ustawisz najwyższą moc urządzenia, a po 10 minutach kapusta będzie idealnie miękka, jędrna i elastyczna. Kapustę błyskawicznie sparzysz jeszcze w inny sposób- tu poznasz 3 triki na sparzenie liści kapusty na gołąbki.
Jarskie gołąbki
Składniki:
kapusta biała
woreczek kaszy bulgur np. z soczewicą lub suszonymi pomidorami
woreczek ryżu brązowego
czerwona papryka
4 większe pieczarki
marchewka
duży ząbek czosnku
cebula czerwona
przecier pomidorowy (do farszu i do duszenia gołąbków)
3 szklanki bulionu warzywnego
szczypta majeranku
papryka mielona czerwona
jajko
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić jarskie gołąbki?
Kaszę i ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do przestygnięcia, sparz liście kapusty. Czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj drobno cebulę, paprykę i pieczarki, zetrzyj na tarce marchew.
Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj marchew i paprykę i smaż przez chwilę. Dodaj pieczarki i smaż, aż powstała woda wyparuje. Następnie dodaj czosnek, natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę, aż warzywa będą miękkie i odstaw.
Ostudzony ryż, kaszę i warzywa przełóż do większej miski, dodaj przecier pomidorowy do smaku, dopraw papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Gotowy farsz nakładaj w liście kapusty, zawiń, zagotuj bulion z dodatkiem przecieru pomidorowego. Gołąbki włóż do garnka z grubym dnem, wlej gorący wywar warzywny i duś pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości liści, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: mumandtecity.pl