Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.05.2022 12:25

Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego

Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego
canva/Mykola Lunov

Pomysł na pyszny, lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny? Przygotuj jarskie gołąbki z farszem z kaszy bulgur i ryżu, papryką, pieczarkami i marchewką. Duszone w aromatycznym wywarze warzywnym wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wegetariańskie gołąbki o najlepszym smaku.

Gołąbki z kaszą, ryżem i warzywami podbiją serca nawet największym miłośnikom mięsa. Są o wiele lżejsze od tradycyjnych, rewelacyjnie doprawione i pożywne, wprost idealne na obiad w wiosenne i letnie dni.

Jarskie gołąbki duszone w aromatycznym wywarze z dodatkiem przecieru z pomidorów przygotujesz naprawdę szybko, a danie jeszcze szybciej zniknie z talerzy. Do farszu wybierz kaszę bulgur z suszonymi warzywami, np. z soczewicą lub suszonymi pomidorami, a danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Kapustę możesz sparzyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że liście wstawisz do mikrofalówki i ustawisz najwyższą moc urządzenia, a po 10 minutach kapusta będzie idealnie miękka, jędrna i elastyczna. Kapustę błyskawicznie sparzysz jeszcze w inny sposób- tu poznasz 3 triki na sparzenie liści kapusty na gołąbki.

Jarskie gołąbki

Składniki:

  • kapusta biała

  • woreczek kaszy bulgur np. z soczewicą lub suszonymi pomidorami

  • woreczek ryżu brązowego

  • czerwona papryka

  • 4 większe pieczarki

  • marchewka

  • duży ząbek czosnku

  • cebula czerwona

  • przecier pomidorowy (do farszu i do duszenia gołąbków)

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • szczypta majeranku

  • papryka mielona czerwona

  • jajko

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić jarskie gołąbki?

Kaszę i ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do przestygnięcia, sparz liście kapusty. Czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj drobno cebulę, paprykę i pieczarki, zetrzyj na tarce marchew.

Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj marchew i paprykę i smaż przez chwilę. Dodaj pieczarki i smaż, aż powstała woda wyparuje. Następnie dodaj czosnek, natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę, aż warzywa będą miękkie i odstaw.

Ostudzony ryż, kaszę i warzywa przełóż do większej miski, dodaj przecier pomidorowy do smaku, dopraw papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Gotowy farsz nakładaj w liście kapusty, zawiń, zagotuj bulion z dodatkiem przecieru pomidorowego. Gołąbki włóż do garnka z grubym dnem, wlej gorący wywar warzywny i duś pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości liści, smacznego.

Biała kapusta do gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/ Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mumandtecity.pl