Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole. Nic się nie zmarnuje
Jak wykorzystać mięso z rosołu z poprzedniego obiadu? Zrób pyzy. Delikatne, ziemniaczane kluski z farszem z mięsa drobiowego i wołowego rozpływają się w ustach. Pyzy podaj z okrasą z boczku, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na pyzy z mięsem po rosole, nic się nie zmarnuje.
Jeśli gotowałeś rosół, na drugi dzień na resztce wywaru ugotuj pomidorową, a mięso wykorzystaj do przygotowania pyz. Pyzy to chyba najlepszy rodzaj klusek. Ciasto ziemniaczane z farszem z mięsa wołowego i drobiowego to absolutny hit naszej kuchni.
Farsz możesz przygotować z samego kurczaka lub indyka, jednak gorąco polecam dodać również kawałek szpondru wołowego. Nie ma nic lepszego od długo gotowanej, miękkiej, soczystej wołowiny z rosołu. Mięso doskonale wzmocni smak całego nadzienia.
Do klusek najlepsze będą ziemniaki mączne, które zawierają małą ilość wody, dzięki czemu ciasto będzie zwarte, miękkie i nie rozwarstwi się podczas lepienia i gotowania pyz. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Dzięki wykorzystywaniu produktów z obiadów z poprzedniego dnia, nie marnujemy produktów spożywczych i dajemy im drugie życie w pysznych, tradycyjnych potrawach. Z mięsa po rosole przygotujesz również pierogi lub krokiety- tu poznasz przepis na pierogi, idealne na obiad.
Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole
Składniki na pyzy:
900 g ugotowanych ziemniaków
150-200 g mąki pszennej
2 jajka
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
400 g mięsa z rosołu
jajko
duża cebula
szczypta majeranku suszonego
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
Do podania:
200 g boczku wędzonego
masło
Jak zrobić pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole?
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, wbij jajko, dodaj mąkę, sól i wyrób na jednolite ciasto i uformuj je w rulon.
Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel w maszynce, przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj do mięsa, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, wbij jajko i wymieszaj.
Z ciasta odrywaj po kawałku. Każdy kawałek rozpłaszcz, w środek włóż farsz, przykryj ciastem i uformuj kule. Gotowe pyzy wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj 3-4 minuty, do wypłynięcia.
W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i zeszklij go na większej ilości masła, aby zrobić okrasę. Pyzy polej masełkiem z boczkiem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Źródło: nietylkopasta.pl