Racuchy z jabłkami
Canva.com

Racuchy z jabłkami - błyskawiczny przepis na ukochane danie dzieciństwa

Już na samo wspomnienie burczy nam w brzuchu, a ślinianki zaczynają intensywniej smakować. Do tej pory pamiętamy cudowny smak domowych racuchów, które nasze babcie i mamy przygotowywały na zimowe popołudnia. Kiedy jako dziecko, wracało się z sanek z zmrożonymi policzkami, a w domu czekało ciepłe kakao i rumiane racuchy z jabłkami, czuliśmy, że to jest smak, który będzie nam towarzyszył do końca życia.

Znane już od wielu, wielu lat placki, obecnie stały się trochę zapomnianym smakołykiem z przeszłości. Nam jednak nie podoba się taki stan rzeczy i mówimy głośne: „nie!” - nie chcemy i nie pozwalamy na to, aby świat kulinarny zapomniał o racuchach! Są one znane w całej Polsce, jednak najlepiej mają się na Podlasiu, gdyż tam zajmują zaszczytne miejsce na... stole wigilijnym!

Przepis na racuchy z jabłkami

Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku – takie właśnie powinny być idealne racuchy. Małe. Zgrabne placuszki, smażone na głębokim oleju z dodatkiem świeżych jabłek, to idealna przekąska, która podbija serca zarówno tych najmłodszych, jak i tych najstarszych smakoszy. My znamy dwie wersje: z drożdżami i bez. Dzisiaj jednak pragniemy zaprezentować Wam tę ostatnia wersję – jest ona łatwiejsza i szybsza do zrobienia, a zachwyca perfekcyjnym smakiem!

Do przygotowania idealnych racuchów potrzebne będą:

300 g mąki pszennej
2 jabłka
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Użycie takich proporcji pozwoli na wykonanie około 18 średniej wielkości placków.

Przygotowanie racuchów zacznij od wymieszania wszystkich płynnych składników, czyli ciepłego mleka i jajek. Następnie dodaj przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wszystko wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Możesz użyć ręcznej trzepaczki, jednak ciasto będzie dość „ciężkie”, dlatego z pewnością łatwiej będzie gdy użyjesz miksera.
Masa powinna mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
Teraz odstaw ciasto, aby odpoczęło – to dokonały moment, aby zająć się jabłkami.

Jabłka to podstawa

Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Znane są trzy sposoby połączenia owocu z ciastem:

Zetrzyj owoce na tarce z grubymi oczkami. Tak powstałe owocowe „wiórki” wymieszaj z ciastem. Skróci to znacznie czas smażenia racuchów a smak jabłka będzie równo wyczuwalny na całej powierzchni placka.

Pokrój jabłka w drobna, aczkolwiek wyczuwalną kostkę. Dodaj je do ciasta i smaż jak zwykle. Jest to najbardziej tradycyjna metoda robienia racuchów. Z pewnością nasze babcie uznają ją za jedyną słuszną.

Jabłka obierz w całości, a gniazda nasienne usuń specjalną łyżeczka, tak aby nie naruszyć owalnego kształtu owocu. Zazwyczaj kroimy je pionowo, w ćwiartki – tym razem jednak pokrój jabłka w cienkie plastry, kierując ostrze noża wzdłuż owocu. Tak przygotowane owalne plastry, maczaj w cieście i smaż jak tradycyjne racuchy. Do tego rodzaju placków, masa powinna być odrobinę gęściejsza niż zazwyczaj, aby dokładnie obkleiła owocowe plastry. Tak powstałe racuchy będą smażyły się trochę dłużej, jednak smak z pewnością zrekompensuje nam dodatkowe minuty oczekiwania.

Smak jabłka idealnie komponuje się z cynamonem, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby do naszej racuchowej masy dodać również odrobinę (lub nawet więcej niż odrobinę) tej aromatycznej przyprawy. Jabłkowe racuchy może wykonać również w wersji czekoladowej i do gotowej masy, dodać parę łyżeczek kakao.

Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką kuchenna lub małą chochlą na rozgrzaną patelnię. Zwolennikom dietetycznych przepisów polecamy na chwilę zamknąć oczy, gdyż tradycyjne racuchy smaży się w dużej ilości oleju. Jednak jeśli będzie on odpowiednio gorący, a my racuchy będziemy odsączać przed podaniem, to ilość wchłoniętego tłuszczu, będzie znikoma. Placki smażymy z każdej strony, tak aby delikatnie zbrązowiały. Jeśli zdecydujesz się na opcję z grubo krojonymi owocami, to ważne jest aby zanim ściągniesz racuchy z patelni, upewnić się, że jabłka zdążyły odpowiednio zmięknąć.

Gotowe racuchy podawaj ze śmietaną lub gałka lodów waniliowych i czekoladową polewą.

Następny artykuł