Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjna pomidorówka, którą pokocha cała rodzina
canva/Milosz_G

Rewolucyjna pomidorówka, którą pokocha cała rodzina

30 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupę pomidorową większość z nas gotuje na świeżych pomidorach, koncentratach lub passatach - takie metody uznawane są za najszybsze. Można jednak zwielokrotnić jej smak poprzez wprowadzenie jednego kroku podczas przygotowania. Wystarczy podsmażyć pomidory na patelni z dodatkiem czosnku i cebuli, dzięki czemu zupa nabierze znacznie głębszego smaku. Niżej prezentujemy cały przepis krok po kroku.

Zupa pomidorowa gości na naszych stołach zazwyczaj w poniedziałki, ponieważ dzień wcześniej gotowany był rosół, który w jakiś sposób należy wykorzystać. Mamy jednak recepturę o wiele smaczniejszą i zachwycającą każdego, kto jej spróbuje.

Pomidory zawierają w sobie ogromną ilość wody, dlatego nie zaleca się dodawania ich surowych do zupy. Zamiast tego można je szybko przesmażyć na patelni, odparowując nadmiar płynu i intensyfikując wspaniały smak. Podawaj ją klasycznie z makaronem lub ryżem, aby cieszyć się doskonałym obiadem.

Przepis na zupę pomidorową inaczej

Składniki:

  • 700 g świeżych pomidorów

  • 1 szyja z indyka

  • pół selera

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Zacznij od umycia marchewek, selera oraz pietruszek. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj do nich indyczą szyję i zalej około 4 litrami czystej i zimnej wody. Postaw garnek na średnim gazie.

Gdy na powierzchni wody zaczną pojawiać się szumowiny, zbieraj je łyżką cedzakową lub sitkiem. Cebulę i czosnek obierz ze skórki i bardzo drobno posiekaj (im mniejsze kawałki, tym bardziej intensywny smak). Wrzuć je na patelnie z oliwą i szybko podsmaż. Dodaj do nich także umyte pomidory oraz koncentrat.

Gdy pomidory rozpadną się, a większość płynu wyparuje, przelej zawartość patelni do garnka. Jeśli lubisz gęste zupy, możesz zmiksować warzywa bez szyi indyczej. Dopraw pomidorową solą, świeżo mielonym pieprzem oraz zielem angielskim i gotuj ją przez 1 godzinę. Podawaj z łyżką gęstej kwaśnej śmietany oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną klasyczną pomidorówkę.

Zupa pomidorowa

Źródło zdjęcia: canva/KingaKy, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy