Rewolucyjna pomidorówka, którą pokocha cała rodzina
Zupę pomidorową większość z nas gotuje na świeżych pomidorach, koncentratach lub passatach - takie metody uznawane są za najszybsze. Można jednak zwielokrotnić jej smak poprzez wprowadzenie jednego kroku podczas przygotowania. Wystarczy podsmażyć pomidory na patelni z dodatkiem czosnku i cebuli, dzięki czemu zupa nabierze znacznie głębszego smaku. Niżej prezentujemy cały przepis krok po kroku.
Zupa pomidorowa gości na naszych stołach zazwyczaj w poniedziałki, ponieważ dzień wcześniej gotowany był rosół, który w jakiś sposób należy wykorzystać. Mamy jednak recepturę o wiele smaczniejszą i zachwycającą każdego, kto jej spróbuje.
Pomidory zawierają w sobie ogromną ilość wody, dlatego nie zaleca się dodawania ich surowych do zupy. Zamiast tego można je szybko przesmażyć na patelni, odparowując nadmiar płynu i intensyfikując wspaniały smak. Podawaj ją klasycznie z makaronem lub ryżem, aby cieszyć się doskonałym obiadem.
Przepis na zupę pomidorową inaczej
Składniki:
-
700 g świeżych pomidorów
-
1 szyja z indyka
-
pół selera
-
2 marchewki
-
1 cebula
-
2 pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz
-
5 ziaren ziela angielskiego
Zacznij od umycia marchewek, selera oraz pietruszek. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj do nich indyczą szyję i zalej około 4 litrami czystej i zimnej wody. Postaw garnek na średnim gazie.
Gdy na powierzchni wody zaczną pojawiać się szumowiny, zbieraj je łyżką cedzakową lub sitkiem. Cebulę i czosnek obierz ze skórki i bardzo drobno posiekaj (im mniejsze kawałki, tym bardziej intensywny smak). Wrzuć je na patelnie z oliwą i szybko podsmaż. Dodaj do nich także umyte pomidory oraz koncentrat.
Gdy pomidory rozpadną się, a większość płynu wyparuje, przelej zawartość patelni do garnka. Jeśli lubisz gęste zupy, możesz zmiksować warzywa bez szyi indyczej. Dopraw pomidorową solą, świeżo mielonym pieprzem oraz zielem angielskim i gotuj ją przez 1 godzinę. Podawaj z łyżką gęstej kwaśnej śmietany oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną klasyczną pomidorówkę.
Źródło zdjęcia: canva/KingaKy, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo.pl