Smakosze.pl
Zupa pomidorowa od Kuronia

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ!

Jakub Kuroń podał najlepszy przepis na zupę pomidorową. Z pewnością zachwyci całą rodzinę

18 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa pomidorowa uchodzi za wyjątkowy przysmak, który niejednokrotnie wywoływał u nas zawrót głowy. Niepowtarzalny smak może zaskoczyć domowników. Zwłaszcza jeżeli skorzystamy z przepisu, którym podzielił się Jakub Kuroń.

Zupa pomidorowa jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby jeść ją praktycznie codziennie. Wielbiciele pomidorówki z pewnością powinni zwrócić uwagę na recepturę Jakuba Kuronia. Taka zupa z pewnością zachwyci najbliższych.

Zupa pomidorowa w przepysznej odsłonie

Jakub Kuroń wie, czym powinna cechować się dobra zupa pomidorowa. Jego przepis mówi sam za siebie. Uwielbiany specjał w jego wykonaniu nie ma sobie równych i momentalnie znika z talerzy. Zupa pomidorowa w tym wydaniu może przyprawić o szybsze bicie serca.

Ostatnio wspominaliśmy, jak prezentuje się zupa pomidorowa od Magdy Gessler. Tym razem pod lupę weźmiemy inną recepturę, która zdaniem niektórych smakoszy jest jeszcze lepsza. Jakub Kuroń ponownie udowodnił, że zna się na rzeczy.

Zupa pomidorowa według przepisu Jakuba Kuronia jest prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które na co dzień unikają kuchennych aktywności, dadzą sobie z nią radę. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 2 l bulionu

  • 700 ml przecieru pomidorowego

  • 70 ml śmietanki 18%

  • żółtko

  • sól i pieprz

  • ugotowana marchewka

Wyjątkowa zupa pomidorowa zachwyci domowników

Zupa pomidorowa potrzebuje bazy w postaci bulionu. W zależności od preferencji może być to rosół drobiowy lub roślinny. W przypadku warzywnego wywaru warto go wzbogacić o odrobinę kurkumy. Gotowy bulion przecedzamy i podgrzewamy. Nie doprowadzamy go do wrzenia.

Wywar wzbogacamy o przecier pomidorowy. Najlepiej sprawdza się oczywiście taki, który przygotowaliśmy samodzielnie. Warto skorzystać z tego przepisu. Jeśli nie posiadamy takowego, wówczas wystarczy ten dostępny w sklepie.

W osobnym naczyniu mieszamy żółtko i śmietanę. Powinny one stworzyć jednolitą masę. Dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy. Dzięki temu śmietana się zahartuje i nie będzie tworzyła nieestetycznych grudek.

Śmietanę wlewamy powoli do zupy, którą cały czas mieszamy. Na koniec doprawiamy specjał solą i pieprzem. Zupa pomidorowa najlepiej będzie smakowała z dodatkiem pokrojonej, ugotowanej marchewki. Możemy ją serwować zarówno z ryżem, jak i makaronem. Przepis na równie smakowitą zupę można znaleźć na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ! Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Czytaj więcej >