Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową
Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów.
Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory.
Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na klasyczną pomidorówkę
Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.
Składniki:
1 l bulionu
1,5 kg pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
masło
sól
pieprz
oregano
bazylia
słodka papryka
makaron
Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Ząbki czosnku także obierz, rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż je na roztopionym maśle, aż cebula nabierze przezroczystej barwy.
Pomidory umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je wraz z sokiem do cebuli i smaż przez 10 minut, aż część wody odparuje. W dużym garnku podgrzej bulion.
Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka, dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem. Smacznego.
Źródło: canva/Viviana Camacho, Studio Mexico
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl