Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową
Adam Moskal
Adam Moskal 01.09.2021 02:00

Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową

Zupa pomidorowa
canva/KingaKy, Getty Images

Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów.

Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory.

Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczną pomidorówkę

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 1 l bulionu

  • 1,5 kg pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • słodka papryka

  • makaron

Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Ząbki czosnku także obierz, rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż je na roztopionym maśle, aż cebula nabierze przezroczystej barwy.

Pomidory umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je wraz z sokiem do cebuli i smaż przez 10 minut, aż część wody odparuje. W dużym garnku podgrzej bulion.

Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka, dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem. Smacznego.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Viviana Camacho, Studio Mexico

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram