Smakosze.pl

canva/KingaKy, Getty Images

Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów.

Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory.

Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczną pomidorówkę

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 1 l bulionu

  • 1,5 kg pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • słodka papryka

  • makaron

Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Ząbki czosnku także obierz, rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż je na roztopionym maśle, aż cebula nabierze przezroczystej barwy.

Pomidory umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je wraz z sokiem do cebuli i smaż przez 10 minut, aż część wody odparuje. W dużym garnku podgrzej bulion.

Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka, dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem. Smacznego.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Viviana Camacho, Studio Mexico

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >