Smakosze.pl
Zupa pomidorowa

canva/KingaKy, Getty Images

Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów.

Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory.

Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczną pomidorówkę

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 1 l bulionu

  • 1,5 kg pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • słodka papryka

  • makaron

Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Ząbki czosnku także obierz, rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż je na roztopionym maśle, aż cebula nabierze przezroczystej barwy.

Pieczony schab

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

CZYTAJ DALEJ

Pomidory umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je wraz z sokiem do cebuli i smaż przez 10 minut, aż część wody odparuje. W dużym garnku podgrzej bulion.

Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka, dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem. Smacznego.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Viviana Camacho, Studio Mexico

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >