Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny sernik Anny Lewandowskiej bez grama cukru i twarogu. Jedz bez wyrzutów sumienia
Canva / nataliaspb ; CHRISTOF STACHE / AFP / East News

Rewolucyjny sernik Anny Lewandowskiej bez grama cukru i twarogu. Jedz bez wyrzutów sumienia

21 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę.

Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.

Przepis na jaglany sernik Anny Lewandowskiej

Składniki na spód:

  • 100-120 g wiórków kokosowych

  • 30 g oleju kokosowego

  • 6 daktyli

Składniki na ciasto:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 60 g oleju kokosowego

  • 100 ml gęstej części mleczka kokosowego

  • 80-100 g cukru kokosowego

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 1 łyżka musu kokosowego (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszny i zdrowy sernik jaglany?

Składniki na spód sernika włóż do blendera . Zmiksuj całość na gładką masę. Następnie uzyskaną masą wyłóż tortownicę i wstaw do schłodzenia do lodówki na 1-2 godziny .

W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną do sernika. Po ugotowaniu odstaw go do zupełnego ostygnięcia . Po upływie wymaganego czasu dodaj do kaszy resztę składników na ciasto oraz sok wyciśnięty z cytryny . Całość wymieszaj do uzyskania gęstej masy o konsystencji budyniu .

Gotowe ciasto na sernik przełóż na schłodzony spód . Całość wstaw do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyjmij sernik z lodówki i przed podaniem posmaruj jego wierzch masłem orzechowym . Wypróbuj sposób Lewandowskiej na niebanalne ciasto z jabłkami . Klasyczny prosty sernik Agaty Rubik wychodzi za każdym razem .

Canva / letty17
Canva / letty17

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy