Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie jabłecznik, nie szarlotka. Lewandowska robi zupełnie inne ciasto z jabłkami
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.11.2022 16:02

Nie jabłecznik, nie szarlotka. Lewandowska robi zupełnie inne ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami
Canva / MyBestRendition ; Instagram / @annalewandowska

Niezwykłym patentem na ciasto z jabłkami podzieliła się Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka znana jest ze swoich pysznych, a przy tym zdrowych przepisów. Ten świąteczny przysmak wykonany z wyjątkowych składników kusi, jak mało co.

Anna Lewandowska, której zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta w portalu Instagram, w swoich przepisach stawia na same zdrowe składniki. Nie uświadczymy w nich cukru, glutenu lub niezdrowego tłuszczu. Wszystko to zastąpione jest alternatywnymi produktami. Smak jej potraw niezmiennie pozytywnie zaskakuje.

Przepis na ciasto z jabłkami Anny Lewandowskiej

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki kukurydzianej

  • 150 g mąki ryżowej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g oleju kokosowego

  • 100 g cukru kokosowego

  • 4 żółtka

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 3 szczypty soli morskiej

  • płatki migdałów i cukier puder z ksylitolu do posypania

Składniki na jabłka:

  • 6 dużych jabłek

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • szczypta kardamonu

  • szczypta cynamonu

Pyszne i zdrowe ciasto z jabłkami krok po kroku

W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto z jabłkami. Starannie wszystko wymieszaj i wyrób je na gładką jednolitą masę. Następnie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotuj owoce do ciasta z jabłkami. Obierz je, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w plasterki. Tak przygotowane jabłka przełóż do garnka i wymieszaj z przyprawami oraz cukrem. Podlej odrobiną wody i duś, aż staną się miękkie.

Okrągłą formę do ciasta z jabłkami wysmaruj odrobiną tłuszczu. Dno wyłóż równomiernie połową wyrobionego wcześniej ciasta. Następnie dodaj do formy podduszone jabłka i przykryj je startą na tarce drugą połową. Wierzch ozdób migdałami i zmiksowanym ksylitolem.

Ciasto z jabłkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto zostaw w piekarniku do przestygnięcia. Sernik Anny Lewandowskiej jest prawdziwym zaskoczeniem. Dla wielbicieli klasyki proponujemy pyszną szarlotkę z antonówką.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba