Smakosze.pl Przepisy Robert Makłowicz zdradził swój przepis na leczo
TRICOLORS/East News; canva/Piotr Krzeslak

Robert Makłowicz zdradził swój przepis na leczo

18 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Leczo nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy zna ten specjał wywodzący się z Węgier. Robert Makłowicz, jako wielki fan Bałkanów, ma swój własny przepis na tę potrawę. W jego wersji nie uświadczy się jednak jednego składnika - kiełbasy.

Choć leczo bez kiełbasy może wydawać się niespotykane, jednak często tak właśnie podawane jest na Węgrzech. Jeśli leczo jest jedynie dodatkiem do dania głównego, w recepturze nie znajdzie się kiełbasy.

Dlatego przepis Makłowicza jest genialną opcją dla wegetarian. Co więcejc ilość składników jest niewielka, więc przygotowanie będzie banalnie proste, szybkie i wyjątkowo tanie.

Przepis na leczo Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 3 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 700 g papryki kolorowej

  • 1 kg pomidorów

  • 2 papryczki chili

  • sól

  • 4 ząbki czosnku

Na początku umyj paprykę oraz pomidory. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz je ze skóry i pokrój w kostkę. Papryki przetnij na pół, wyczyść z nasion i pokrój w kostkę.

Cebule obierz, posiekaj i wrzuć do garnka z olejem. Smaż ją, aż stanie się szklista. Dodaj paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 10 minut.

Do warzyw wrzuć posiekane papryczki chili oraz pomidory. Dopraw leczo solą i duś je przez 25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z chlebem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Leczo

Źródło zdjęcia: canva/oksix, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: maklowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy