Smakosze.pl
Sernik od siostry Anastazji

canva/Violet711; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Przepyszny sernik z suszonymi śliwkami od siostry Anastazji

18 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sernik jest dla niektórych jedynym ciastem, jakie jedzą. Jest słodki, ale też bardzo pożywny, bo bogaty w białko. Można go przygotować na wiele sposobów. My prezentujemy przepis siostry Anastazji na przepyszny sernik z suszonymi śliwkami.

Jedni preferują sernik pieczony na kruchym spodzie, drudzy wolą ten bez dodatku ciasta. Sernik można też modyfikować, wzbogacając masę serową w różne dodatki. Zazwyczaj są to bakalie, zwykle rodzynki, czasem smażona skórka pomarańczowa. Siostra Anastazja pokusiła się o dodatek suszonych śliwek. Ich wyraźny smak idealnie komponuje się ze smakiem sernika.

Przepyszny sernik z suszonymi śliwkami od siostry Anastazji

Składniki:

na ciasto:

  • 10 dag margaryny lub masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 30 dag margaryny lub masła

  • 2 szklanki cukru

  • 10 jajek

  • 1 i 1/4 kg sera na sernik

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

  • 20 dag suszonych śliwek (kalifornijskich)

na pianę:

  • 4 białka

  • 3/4 szklanki cukru drobnego

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sernika z suszonymi śliwkami

Na ciasto margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, równomiernie rozprowadź. Wstaw na 15 minut do piekarnika o temp. 180 st. C.

Na masę serową margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając po jednym żółtku. Wymieszaj z serem i budyniem.

Białka ubij na sztywno. Śliwki pokrój na kawałki. Pianę z białek dodaj do masy serowej razem ze śliwkami, delikatnie wymieszaj.

Masę serową wyłóż na podpieczone ciasto. Piecz całość ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Białka ubij do białości. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

Pianę wyłóż na sernik pod koniec pieczenia. Całość wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz jeszcze ok. 10 min, aż piana się przyrumieni.

Po więcej inspiracji na pyszne serniki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu przepis np. na sernik wiedeński, a także na sernik z rosą.

suszone śliwki

suszone śliwki

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >