Niezwykły przepis na ciasto na pierogi
Smak i jakość pierogów w dużej mierze zależy od ciasta. Powinno być elastyczne i dawać się łatwo lepić, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Wykorzystaj nasz niezwykły przepis na ciasto na pierogi, a twoje pierogi będą apetyczne i pyszne.
Receptur na klasyczne, pierogowe ciasto jest sporo. Poszczególne modyfikacje w składzie ilościowym i jakościowym są przeprowadzane po to, by osiągnąć ciasto idealne. Właśnie takie, które nie rozpada się w czasie gotowania i jest lekko sprężyste po ugotowaniu. My już wiemy, w czym tkwi jego sekret. Mowa o odrobinie masła.
Niezwykły przepis na ciasto na pierogi
Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki masła
sól
1 szklanka dobrze ciepłej wody
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko i żółtko, a także stopione masło i szczyptę soli. Dolewając stopniowo dobrze ciepłą wodę, wymieszaj składniki.
Potem wyrób dokładnie ciasto, by było gładkie i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj miseczką i odstaw na 30 minut, aby mąką odpowiednio napęczniała.
Po tym czasie podziel ciasto na 3-4 części. W czasie wałkowania jednej części, pozostałe trzymaj pod przykryciem, by nie obsychały.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj foremką lub szklanką krążki. Na ich środku kładź porcje farszu, ciasto złóż na pół, dokładnie zlep jego brzegi.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż pierogi, gotuj je 2-4 minuty (w zależności od rodzaju farszu) licząc od momentu zagotowania się wody. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny farsz do pierogów, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera, a także na pierogi z farszem tuńczykowym.
Źródło zdjęcia: canva/nata_zhekova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje