Smakosze.pl
Cienkie ciasto na pierogi

canva/Alexey_Arz

Niezwykły przepis na ciasto na pierogi

18 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Smak i jakość pierogów w dużej mierze zależy od ciasta. Powinno być elastyczne i dawać się łatwo lepić, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Wykorzystaj nasz niezwykły przepis na ciasto na pierogi, a twoje pierogi będą apetyczne i pyszne.

Receptur na klasyczne, pierogowe ciasto jest sporo. Poszczególne modyfikacje w składzie ilościowym i jakościowym są przeprowadzane po to, by osiągnąć ciasto idealne. Właśnie takie, które nie rozpada się w czasie gotowania i jest lekko sprężyste po ugotowaniu. My już wiemy, w czym tkwi jego sekret. Mowa o odrobinie masła.

Niezwykły przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

kotlet schabowy

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko i żółtko, a także stopione masło i szczyptę soli. Dolewając stopniowo dobrze ciepłą wodę, wymieszaj składniki.

Potem wyrób dokładnie ciasto, by było gładkie i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj miseczką i odstaw na 30 minut, aby mąką odpowiednio napęczniała.

Po tym czasie podziel ciasto na 3-4 części. W czasie wałkowania jednej części, pozostałe trzymaj pod przykryciem, by nie obsychały.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj foremką lub szklanką krążki. Na ich środku kładź porcje farszu, ciasto złóż na pół, dokładnie zlep jego brzegi.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż pierogi, gotuj je 2-4 minuty (w zależności od rodzaju farszu) licząc od momentu zagotowania się wody.


Jeśli szukasz pomysłu na pyszny farsz do pierogów, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera, a także na pierogi z farszem tuńczykowym.

ciasto na pierogi

ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/nata_zhekova

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >