Smakosze.pl
gruszki w occie

canva/Shaiith

Jak zrobić idealne gruszki w occie?

18 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków.

Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.

Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.

Jak zrobić idealne gruszki w occie?

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka goździków

  • laska cynamonu

  • 2/3 szklanki octu 10 proc.

Cienkie ciasto na pierogi

Niezwykły przepis na ciasto na pierogi

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie gruszek w occie

Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, jeśli gruszki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki. Usuń łyżeczką gniazda nasienne.

Wodę zagotuj z cukrem, goździkami i cynamonem. Dodaj ocet i gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.

Gruszki ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Napełnij nimi wyparzone słoiki. Z marynaty wyjmij też przyprawy.

Gorącą marynatą zalej gruszki. Wytrzyj do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij. Wynieś do spiżarni.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować śliwki w occie, zajrzyj na naszą stronę. Polecamy też przepis na pyszne winogrona z octowej marynaty.

obieranie gruszki

obieranie gruszki

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >