Jak zrobić idealne gruszki w occie?
Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków.
Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.
Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.
Jak zrobić idealne gruszki w occie?
Składniki:
2 kg twardych gruszek
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżeczka goździków
laska cynamonu
2/3 szklanki octu 10 proc.
Przygotowanie gruszek w occie
Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, jeśli gruszki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki. Usuń łyżeczką gniazda nasienne.
Wodę zagotuj z cukrem, goździkami i cynamonem. Dodaj ocet i gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.
Gruszki ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Napełnij nimi wyparzone słoiki. Z marynaty wyjmij też przyprawy.
Gorącą marynatą zalej gruszki. Wytrzyj do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij. Wynieś do spiżarni.
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować śliwki w occie, zajrzyj na naszą stronę. Polecamy też przepis na pyszne winogrona z octowej marynaty.
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mniammniam