Idealne na każdą okazję rogaliki orzechowe siostry Anastazji
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser lub słodki podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Część rogalików oprósz cukrem pudrem, część wykończ polewą czekoladową, będą pyszne i wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na wyśmienite rogaliki orzechowe siostry Anastazji.
Rogaliki orzechowe piekę naprawdę często, są świetne na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i bez okazji np. do kawy w weekend. Rogaliki z ciasta ucieranego po upieczeniu są kruche i mają wyraźny, orzechowy smak.
Rogaliki są puste w środku, dlatego też część dekoruję cukrem pudrem, a część domową polewą czekoladową, ponieważ połączenie orzechów z czekoladą deserową to jeden z moich ulubionych smaków. Polewę czekoladową robię z czekolady i odrobiny mleka, jest gęsta i bardzo aksamitna.
Z ciasta przygotujesz 16 rogalików, ucierane ciasto jest proste i szybkie. Nie wymaga odpoczynku, schłodzenia w lodówce, jedyne, co musisz zrobić, to zagnieść wszystkie składniki i rozwałkować ciasto.
Jeśli szukasz pomysłu na domowe ciastka- tu poznasz przepis na kultowe, kruche ciastka, które uwielbiamy wszyscy. Jeśli lubisz połączenie kokosu i czekolady- tu poznasz przepis na domowe kokosanki, są genialne do kawy.
Przepis na rogaliki orzechowe siostry Anastazji
Składniki na około 16 rogalików:
-
200 g mąki pszennej
-
4 żółtka
-
3/4 kostki masła
-
70 g brązowego cukru
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
25 g orzechów ziemnych mielonych
-
25 g orzechów włoskich mielonych
Dodatkowo:
-
cukier puder
-
pół tabliczki gorzkiej czekolady
-
2 łyżki mleka
Jak zrobić rogaliki orzechowe siostry Anastazji?
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przesyp na stolnicę, dodaj żółtka, miękkie masło i zacznij ucierać ciasto. Dodaj brązowy cukier, cukier wanilinowy, zmielone orzechy i wyrabiaj masę do połączenia wszystkich składników.
Z ciasta uformuj 2 kule podobnego rozmiaru, następnie podsyp blat mąką i rozwałkuj każde ciasto na kształt koła i podziel je radełkiem na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zawiń zaczynając od szerszej strony, aby powstały rogaliki, przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/Leeser Rogaliki piecz 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku. W tym czasie połam czekoladę i rozpuść ją z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy rogaliki się upieką i ostygną, część oprósz cukrem pudrem, a resztę wysmaruj polewą czekoladową przy pomocy pędzelka silikonowego.