Kokosanki czekoladowe - błyskawiczna, słodka przekąska
Kokosanki czekoladowe to pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Kokosanki są idealne, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, herbaty lub chcesz upiec coś na szybko dla dzieci. Poznaj prosty przepis na wyśmienite kokosanki, wszyscy je uwielbiają.
Kokosanki to świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotujesz je w prosty sposób, sprawiając wszystkim słodką i pyszną niespodziankę. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie kuleczek, deser jest więc naprawdę szybki.
Do kokosanek przygotuj domową, gęstą polewę z prawdziwego kakao i wiórek kokosowych, obtoczone w niej kuleczki ciasta smakują doskonale. Do obtoczenia ciasta polewa musi być przestygnięta i gęsta, ciasto również musi dobrze ostygnąć.
Jeśli szukasz pomysłów na pyszne desery i ciasta z kokosem, mamy dla Ciebie kilka słodkich propozycji: w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto bounty, smakuje jak znany batonik.
W tym artykule natomiast poznasz przepis na ciasto raffaello z pysznym kremem, idealne do kawy.
Przepis na kokosanki czekoladowe
Składniki na ciasto:
420 g mąki pszennej
110 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
100 ml oleju roślinnego
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
250 g margaryny
110 g cukru
110 g kakao
6 łyżek mleka
300 g wiórek kokosowych
Jak zrobić kokosanki czekoladowe?
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy i po 1 żółtku, wlej olej, wymieszaj. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką.
Z ciasta wyrób małe kulki, przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 40 minut.
Kokosanki odstaw, aby całkowicie przestygły. W tym czasie przygotuj polewę: margarynę rozpuść w rondelku, dodaj cukier, kakao, mleko i podgotuj, aż powstanie aksamitna masa, wyłącz palnik.
Źródło zdjęcia: canva/ LouisHiemstra Do polewy czekoladowej wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj łyżką. Ostudzone kuleczki z ciasta obtocz dokładnie w polewie i wstaw do lodówki na 40 minut, aby polewa dobrze zastygła na kokosankach.