Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kokosanki czekoladowe - błyskawiczna, słodka przekąska
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.01.2022 01:00

Kokosanki czekoladowe - błyskawiczna, słodka przekąska

Kokosanki czekoladowe
canva/MPphotos123

Kokosanki czekoladowe to pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Kokosanki są idealne, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, herbaty lub chcesz upiec coś na szybko dla dzieci. Poznaj prosty przepis na wyśmienite kokosanki, wszyscy je uwielbiają.

Kokosanki to świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotujesz je w prosty sposób, sprawiając wszystkim słodką i pyszną niespodziankę. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie kuleczek, deser jest więc naprawdę szybki.

Do kokosanek przygotuj domową, gęstą polewę z prawdziwego kakao i wiórek kokosowych, obtoczone w niej kuleczki ciasta smakują doskonale. Do obtoczenia ciasta polewa musi być przestygnięta i gęsta, ciasto również musi dobrze ostygnąć.

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne desery i ciasta z kokosem, mamy dla Ciebie kilka słodkich propozycji: w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto bounty, smakuje jak znany batonik.

W tym artykule natomiast poznasz przepis na ciasto raffaello z pysznym kremem, idealne do kawy.

Przepis na kokosanki czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki pszennej

  • 110 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 5 jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 250 g margaryny

  • 110 g cukru

  • 110 g kakao

  • 6 łyżek mleka

  • 300 g wiórek kokosowych

Jak zrobić kokosanki czekoladowe?

Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy i po 1 żółtku, wlej olej, wymieszaj. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką.

Z ciasta wyrób małe kulki, przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 40 minut.

Kokosanki odstaw, aby całkowicie przestygły. W tym czasie przygotuj polewę: margarynę rozpuść w rondelku, dodaj cukier, kakao, mleko i podgotuj, aż powstanie aksamitna masa, wyłącz palnik.

Polewa czekoladowa w rondelku

Źródło zdjęcia: canva/ LouisHiemstra Do polewy czekoladowej wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj łyżką. Ostudzone kuleczki z ciasta obtocz dokładnie w polewie i wstaw do lodówki na 40 minut, aby polewa dobrze zastygła na kokosankach.