Smakosze.pl
Ciastka kruche

pixabay.com

Ciastka kruche

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Ciastka kruche są supermaślane i bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników, schłodzić masę i wykroić dowolnego kształtu ciastka, a następnie upiec je w piekarniku. Gotowe ciasteczka uwielbiają zar&oacut

Ciastka kruche są supermaślane i bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników, schłodzić masę i wykroić dowolnego kształtu ciastka, a następnie upiec je w piekarniku. Gotowe ciasteczka uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Można przygotowywać je wspólnie z najbliższymi, a ich wykrawanie będzie frajdą dla najmłodszych.

W podstawowym przepisie ciastka mają w sobie sporo cukru, jednak można z niego zrezygnować. Ograniczamy wtedy składniki tylko do mąki, masła, wody i jajka. Taka opcja z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie lub tym, którzy z różnych przyczyn nie spożywają cukru. Ciasteczka też wychodzą super smaczne i chrupiące.

Co z dekoracją ciastek?

Można użyć tutaj dowolnych składników – lukru, roztopionej czekolady, karmelu czy jakiejkolwiek innej polewy. Ciastka pięknie wyglądają posypane również posypką. Dekoracja ciastek z pewnością spodoba się dzieciom, pobudzi ich kreatywność i pomoże rozwijać zdolności manualne. Można też zostawić je bez dekoracji – już same w sobie prezentują się znakomicie.

Ciastka kruche najlepiej smakują z gorącą herbatą lub ciepłym mlekiem. W takiej formie najbardziej lubią je dzieci. Dorosłym proponujemy też zamaczanie ich w kawie – smakują wtedy obłędnie! Są idealne jako deser na niezaplanowane wizyty – ciasteczka można przechowywać aż przez 8 tygodni. Aby pozostały kruche należy trzymać je w zamkniętym pojemniku, np. w puszce.

Przekonaj się, jak proste i szybkie przepisy mogą dać Ci wspaniały rezultat. Poniżej znajdziesz trzy receptury – na ciastka jasne, kakaowe i bez dodatku cukru. Wypróbuj je wszystkie i zdecyduj, który lubisz najbardziej!

Do dzieła!

Składniki na jasne ciastka kruche:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g zimnego masła

  • 70 g cukru pudru

  • 1 zimne jajko

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • mała szczypta soli.

Sposób przygotowania jasnych ciastek kruchych:

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.

Mąkę przesiej do miski, wsyp również cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Masło wyjmij z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do suchych produktów. Wbij też jajko. Całość zacznij mieszać łopatką, a po wstępnym połączeniu składników zagniataj ręką albo robotem kuchennym do momentu uzyskania gładkiej kuli. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki. Spłaszcz kulkę, a następnie rozwałkuj na niezbyt cienki płat (około 5 mm). Z ciasta, przy pomocy foremki wytnij ciasteczka, a później przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka umieść w piekarniku i piecz przez około 12 minut do momentu ich zarumienienia się. Wyjmij z pieca i pozostaw do wystudzenia.

Przechowuj kruche ciastka w szczelnym opakowaniu, np. w puszce, w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 8 tygodni.

Składniki na kakaowe ciastka kruche:

  • 270 g mąki pszennej

  • 30 g kakao

  • 150 g zimnego masła

  • 70 g cukru pudru

  • 1 zimne jajko

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli.

Sposób przygotowania kakaowych ciastek kruchych:

Przygotowanie tych ciastek jest identyczne jak w przepisie powyżej. Kakao należy dodać w momencie mieszania wszystkich suchych składników.

Kolejne kroki wykonuj tak samo.

Składniki na ciastka kruche bez dodatku cukru:

  • 400 g mąki pszennej

  • 250 g zimnego masła

  • 80 ml wody

  • 1 jajko.

Sposób przygotowania ciastek kruchych bez cukru:

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.

Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne, pokrojone masło i wodę, a następnie zacznij łączyć składniki łopatką. Po chwili zacznij wyrabiać ciasto ręką, do momentu aż uzyskasz gładką, jednolitą kulę.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziło.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozpłaszcz kulkę, a następnie rozwałkuj na średniej grubości płat. Wytnij ciastka przy pomocy foremek, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

W miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim każde ciastko. Dzięki temu po upieczeniu ciasteczka będą miały złoty kolor.

Partię ciastek piecz przez około 12 minut, a następnie wystudź.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki z kiszonej kapusty

Przepisy

Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Czytaj więcej >

Przepisy

Seler konserwowy na cały rok

Czytaj więcej >

Przepisy

Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

Czytaj więcej >
surówka z dyni

Przepisy

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na makaron penne z kurczakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

Czytaj więcej >