Rozgrzewająca zupa rybna na jesienne chłody. Wystarczy kilka podstawowych składników
Pyszna, sycąca i niecodzienna- taka właśnie jest proponowana przez nas rozgrzewająca zupa rybna. Jej przygotowanie nie wymaga wielu składników, a te, których potrzebuje nie zrujnują naszego portfela. Ta zupa to idealna propozycja na jesienne i zimowe chłody. Dodatek chilli oraz tartego imbiru skutecznie rozgrzewa i sprawia, że potrawa ma wyjątkowy, pikantny smak.
Sytości tej rozgrzewającej zupie rybnej nadaje nie tylko rybie mięso. Uczciwy dodatek tartego żółtego sera dba o odpowiednią kaloryczność oraz konsystencję dania. Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego fileta rybnego. Morski czy słodkowodny, świeży czy mrożony, każdy sprawdzi się idealnie.
Przepis na rozgrzewającą zupę rybną
Składniki:
-
500 g filetu rybnego (jeśli używasz filetów mrożonych, rozmroź je przez przygotowaniem zupy)
-
3 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
1 puszka krojonych pomidorów
-
3 szklanki bulionu warzywnego
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
1 szklanka startego żółtego sera
-
łyżeczka płatków chilli
-
1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub imbiru w proszku
-
olej do smażenia
-
1 liść laurowy
-
sok z połowy cytryny
-
sól i pieprz do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDN4Z0IsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak ugotować cudownie rozgrzewającą zupę rybną
Filety na rozgrzewającą zupę rybną oczyść i pokrój w kostkę . Skrop obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Czosnek obierz, cebulę obierz i drobno posiekaj .
Na rozgrzany na patelni olej wrzuć całe ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę . Podsmażaj do zrumienienia, a następnie usuń czosnek z patelni . Cebulę rozgarnij na boki patelni, a na powstałe wolne miejsce na środku wrzuć mięso na rozgrzewającą zupę rybną.
Filet rybny podsmażaj z cebulą przez 2-3 minuty, często mieszając . Następnie oprósz mięso solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i zalej całość 1 szklanką bulionu . Duś pod przykryciem przez ok. 5 minut .
Z patelni usuń liść laurowy , a resztę składników na rozgrzewającą zupę rybną przełóż do garnka . Zalej całość pozostałym bulionem, a następnie dodaj krojone pomidory, płatki chilli, oraz imbir . Zawartość garnka zagotuj.
Do osobnej miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną . Dodaj do niej 2 łyżki rozgrzewającej zupy rybnej i dokładnie wymieszaj . Powstałą miksturę dodaj do garnka i ponownie doprowadź do wrzenia, często mieszając, aż zupa zgęstnieje . Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Gotową rozgrzewającą zupę rybną rozlewaj do miseczek . Wierz dekoruj hojną porcją tartego sera . Pozostałą zupę w razie konieczności odgrzewaj bez zagotowywania zawartości garnka . Z rybnych specjałów proponujemy tę pieczoną na warzywach . Na chłodne wieczory idealnie sprawdzi się zupa czosnkowa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
-
Nikt nie robi ryżu na mleku jak babcia Stasia. Zawsze pamięta o 1 aromatycznym dodatku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama