Nikt nie robi ryżu na mleku jak babcia Stasia. Zawsze pamięta o 1 aromatycznym dodatku
Lubicie ryż na mleku? Przygotujcie go według przepisu babci Stasi, a zaskoczy was niezwykłym aromatem. Wystarczy, że pod koniec gotowania wsypiecie odrobinę cynamonu. Będzie smakował znakomicie. Spróbujecie?
Jeśli nigdy nie próbowaliście ryżu na mleku, zachęcamy do zrobienia znakomitego śniadaniowego smakołyku. Dzięki dodatkowi jednej przyprawy — mielonego cynamonu — danie jest wyraziste. Dodane żółtko natomiast sprawia, że konsystencja zachwyca delikatnością. Z pewnością wam się spodoba.
Przepis na doskonały ryż na mleku
Składniki:
100 g ryżu
375 ml mleka
1 żółtko
pół łyżeczki cynamonu
15-20 g cukru (można pominąć)
szczypta soli
Jak zrobić pyszny ryż na mleku? Babcia Stasia wzbogaca danie o cynamon
W garnku umieszczamy około 300 ml mleka i wsypujemy ryż. Mieszamy, po czym dodajemy cukier oraz sól i zagotowujemy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu około 15 minut. Ryż powinien zmięknąć.
Pozostałą część mleka starannie mieszamy z mlekiem. Dodajemy do kremowego ryżu i podgrzewamy jeszcze do 3 minut. W międzyczasie wsypujemy cynamon. Ryż na mleku podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Wskazówka: ryż na mleku fantastycznie smakuje ze świeżymi jabłkami lub musem z tego owocu. Zerknijcie na recepturę — nie jest skomplikowana, a słodki dodatek sprawdzi się jeszcze w niejednym daniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy babci Stasi. Wypróbujcie jej niezawodną recepturę na wyśmienite naleśniki. Być może spodoba wam się także prosty patent na delikatne i rozpływające się w ustach kluski leniwe na słodko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama