Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
Jarskie kotlety mielone są doskonałą alternatywą dla mięsnych przysmaków. Tym razem proponujemy przygotowanie ich z ziemniaków. Sycące i tanie warzywo z dodatkiem kilku przypraw, w tym świeżego koperku, smakuje doskonale. Musicie spróbować.
Prosty przepis na kotlety ziemniaczane spodoba się osobom, które cenią swój czas. Danie można zrobić z już ugotowanych warzyw, które pozostały po poprzednim posiłku. Jest tanie, smaczne i bezmięsne, więc świetnie sprawdzi się jako piątkowy obiad. Skusicie się?
Przepis na jarskie kotlety mielone
Składniki:
600-700 g ziemniaków
1 jajo
1 niezbyt duża cebula
40-50 g bułki tartej + do obtoczenia
30 g mąki pszennej
posiekany koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić jarskie kotlety mielone? Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki
Zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Studzimy je i rozdrabniamy przy pomocy praski.
Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Chłodne warzywa łączymy ze sobą, a następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajo i posiekany koperek. Wymieszaną masę doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety ziemniaczane i obtaczamy je w niewielkiej ilości bułki tartej. Smażymy na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie kotlety mielone. Wypróbujcie koniecznie prostą recepturę na rarytas z jajek. Być może spodoba wam się także prosty patent na mielone z selera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama