Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach
Szukacie szybkiego i smacznego deseru bez pieczenia? Bananowy specjał na herbatnikach z delikatnym kremem mascarpone sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć owoce na ciastkach i pokryć je smaczną masą, która powstaje niemalże ekspresowo. Skusicie się?
Jeśli wypróbowaliście już klasyczne tiramisu czy ciasto z masą budyniową , ta propozycja jest dla was. Banany ułożone na ciasteczkowym spodzie w towarzystwie mascarpone i bitej śmietany smakują wyśmienicie.
Składniki na ten deser kupicie niemalże w każdym sklepie, a efekt przygotowań zachwyci każdego, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.
Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia
Składniki:
-
kilka sztuk ulubionych krakersów
-
1 większy banan
-
250 g mascarpone
-
2 łyżki masy kajmakowej z puszki
-
60 ml śmietanki 36%
-
1 łyżka cukru pudru
-
odrobina kakao do posypania
Przygotowanie:
Na dnie formy układamy herbatniki. Smarujemy je masą kajmakową. Banana obieramy i kroimy na go plasterki. Układamy je na ciastkach pokrytych kremem. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania wlewamy kremówkę. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany. Całość posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy do popołudniowej kawy.
Wskazówka: banan użyty do przyrządzenia tego deseru powinien być dojrzały, lecz nie bardzo miękki. Wtedy zachowa swoją strukturę i nie będzie się rozpadał podczas krojenia. Warto także udekorować całość plasterkami owocu z samej góry, aby pięknie się prezentowała przy podaniu.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisytradycyjne