Smakosze.pl
Ciasto Ewy Wachowicz

TRICOLORS/East News; Screen z filmu na kanale Smaczny.tv na YouTube

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

10 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ewa Wachowicz w czasie całej swojej kariery opracowała wiele pysznych przepisów, z czego jej ciasta często wywołują największe emocje. Herbatnikowy deser bez pieczenia w wykonaniu Wachowicz ma delikatną konsystencję, robi się z wielką łatwością i smakuje praktycznie każdemu. Idealnie sprawdzi się w przypadku przyjścia nieoczekiwanych gości.

Zdecydowanie największą zaletą ciasta bez pieczenia Ewy Wachowicz jest fakt, że praktycznie każdy może bez przeszkód zabrać się za jego przygotowanie. Nie potrzeba do niego bowiem nawet piekarnika czy lodówki.

Ciasto Raffaello

Niebiańsko kremowe, kokosowe ciasto bez pieczenia Raffaello

CZYTAJ DALEJ

Przysmak składa się głównie z herbatników, masy krówkowej oraz masy budyniowej. Takie połączenie gwarantuje doskonały, słodki smak oraz delikatną i kremową konsystencję, której brakuje wielu innym ciastom.

Przepis na ciasto herbatnikowe Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g herbatników

  • 1 paczka krakersów

  • 1 puszka masy kajmakowej

  • 1 budyń waniliowy

  • 500 ml mleka

  • 200 g masła

  • 100 g dżemu

  • 500 ml śmietany 46%

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżka mleka w proszku

  • garść płatków z migdałów

Formę 24x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na pergaminie rozłóż połowę herbatników. Do garnka wlej połowę mleka i zagrzej je. W reszcie mleka rozpuść budyń, a gdy zawartość garnka będzie ciepła, połącz je. Gdy budyń zgęstnieje, dodaj do niego masło i zmiksuj.

Masę budyniową rozsmaruj na herbatnikach. Połóż na niej drugą warstwę ciasteczek. Na niej rozlej masę kajmakową i wyrównaj ją. Przykryj ją słonymi krakersami, a te posmaruj wybranym przez ciebie dżemem.

Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Pod koniec wsyp do niej cukier waniliowy i mleko w proszku. Nałóż ją na górę ciasta, a sam wierzch posyp płatkami migdałowymi, podprażonymi na suchej patelni. Deser warto włożyć na kilka godzin do lodówki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z dodatkiem piwa. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Herbatniki

Źródło zdjęcia: canva/Karol D

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >