Ryba w cieście francuskim - wyjątkowy przepis
Ryba w cieście francuskim to pomysł na obiad lub ciepłą przekąskę dla całej rodziny. Dorsz zapieczony z czerwonym pesto w delikatnym i chrupiącym cieście francuskim zachwyci wszystkim domowników. Poznaj przepis na rybę inaczej, czyli rybę w cieście francuskim.
Ryba w cieście francuskim to prosty i smaczny dodatek do obiadu, kolacja lub przekąska na ciepło. Delikatny filet z dorsza oprószony solą i pieprzem ziołowym smakuje fenomenalnie, kiedy zapieczesz go z pesto w chrupiącym, lekko słodkim cieście francuskim.
Pesto czerwone to pasta z suszonych pomidorów, czosnku, orzechów lub migdałów z oliwą i ziołami. Gotowe pesto kupisz w każdym większym sklepie, jednak polecam do przygotowania pesto samodzielnie, domowe, czerwone pesto wykorzystasz później do wielu innych dań.
Ciasto francuskie również możesz przygotować w domu, jest proste i składa się z kilku podstawowych składników, takich jak mąka, masło, cukier. Tu poznasz przepis na obłędne ciasto francuskie , znacznie smaczniejsze i zdrowsze od gotowego produktu.
Przepis na rybę w cieście francuskim
Składniki na 4 porcje:
-
2 filety z dorsza
-
rulon ciasta francuskiego
-
jajko
-
4 łyżki czerwonego pesto
-
sól, pieprz ziołowy
Jak przygotować rybę w cieście francuskim?
Rozmroź filety w temperaturze pokojowej, następnie wytrzyj je ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem ziołowym, pokrój w cienkie paski.
Ciasto francuskie rozwiń, wysmaruj pasto i pokrój w szersze paski, następnie układaj po kawałku ryby i zawiń w rulon. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z grzaniem góra-dół.
Rybę w cieście układaj na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, roztrzep jajko widelcem i delikatnie wysmaruj wierzch każdego kawałka, aby ciasto ładnie się zarumieniło.
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, podawaj na ciepło.