Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłem. Nie wymaga pieczenia i wychodzi za każdym razem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.11.2024 14:45

To najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłem. Nie wymaga pieczenia i wychodzi za każdym razem

sernik papieski
fot. youtube.com/smakikatriny

Nie wiadomo dokładnie, dlaczego sernik na krakersach z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem nazywa się papieskim. Może chodzi o jego niebiański smak? A może przyczyny są bardziej przyziemne? Jak by jednak nie było, przepis na to ciasto wart jest uwagi, a nazwa sprawia, że warto rozważyć je w nadchodzące święta.

Sernik papieski

Dobrze przygotowany sernik to kremowo-waniliowe tło, na którym eksponować można bardzo wyraziste smaki. W tym wypadku skontrastowane będzie z kajmakiem, a także krakersami – właśnie nimi, a nie herbatnikami. Dzięki temu słoność i chrupkość ciastek będzie dodatkowo przełamywać słodycz i świetnie komponować się z karmelem.

Ciasto jest też niezwykle szybkie w przygotowaniu. Wszystko dzięki temu, że jest ono ciastem bez pieczenia. Jako podstawę używamy oczywiście budyniu i sera z wiaderka. Dzięki temu doskonały efekt osiągamy w kilku ruchach.

przekładanie sernika masą
fot. youtube.com/smakikatriny
Wzruszający gest TVN wobec Tomasza Jakubiaka. Padły ważne słowa

Ciasto bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny. Autorka przygotowuje tam słonecznik w wersji raczej smażonej, niż prażonej. W świątecznych daniach ścinamy jednak kalorie gdzie się da, uprażmy więc słonecznika tradycyjną metodą, na suchej patelni lub w piekarniku.

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 puszka 400 g masy kajmakowej
  • 2 paczki krakersów
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 200 g masła

Gotowany sernik

Słonecznik prażymy na złocistobrązowy kolor. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Przekładamy go do torebki foliowej lub zawijamy w ściereczkę i tłuczkiem lub wałkiem rozdrabniamy na okruchy. Można też użyć moździerza.

W mleku rozpuszczamy budyń i dokładnie mieszamy. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i jajka i energicznie mieszamy, by się nie ścięły. Stopniowo dodajemy ser, mieszając po każdej porcji. Kiedy masa będzoe jednolita, zwiększamy ogień i dolewamy mleko z budyniem. Mieszamy do zgęstnienia.

Na dno dużej blachy wykładamy warstwę krakersów. Wylewamy na nią połowę masy budyniowej i wyrównujemy. Przykrywamy drugą warstwą krakersów, przekładamy resztą sera i jeszcze raz przykrywamy krakersami.

Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową. Posypujemy ją gęsto prażonym słonecznikiem i odstawiamy do lodówki. Po nocy spędzonej w chłodzie ciasto bez pieczenia jest gotowe do podania.

Wypróbuj też przepis Roberta Makłowicza na jajka sadzone i doskonałą surówkę z kapusty pekińskiej.

posypywanie sernika słonecznikiem
fot. youtube.com/smakikatriny