Zrobiłam na kolację śledzie pod pierzynką. Pyszną sałatkę podam też w Wigilię

Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt.
Śledź pod pierzynka, czyli pyszne święta
Śledź jest rybą, którą często podajemy w Wigilię. Zwykle z cebulką i w oleju trafia na nasz świąteczny stół. Teraz jednak warto poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Śledź pod pierzynką z ziemniaków, marchewki i buraków wyjdzie pysznie.
Do tego jajka, ziemniaki i doskonały sos. Taka sałatka śledziowa będzie smakować, że palce lizać. Ryba z kolorowymi dodatkami będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu. Jednak trzeba zaznaczyć, że zniknie szybko, bo jest bardzo smaczna.
Szuba, czyli sposób Ani Zyśk na śledzia pod pierzynką
Przepisy Ani Zyśk są świetnie znane internautom, nieskomplikowane i zapewaniające pyszny efekt na talerzu. Receptury tej blogerki kulinarnej można zobaczyć na jej Instagramie jedz.pysznie. Teraz warto poznać recepturę na śledzia pod pierzynką. Smaczne składniki i kolory, które cieszą oko, sprawią, że danie szybko zniknie ze stołu podczas wieczerzy wigilijnej. Jest proste w przygotowaniu i tak bardzo smaczne.
Składniki:
- 400 g śledzi
- 100 g cebuli
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g ugotowanej marchewki
- 250 g ugotowanych buraków
- 4 jajka
- 100 g ogórków kiszonych
- 100 g majonezu
- 150 g jogurtu
- 25 g chrzanu
- sól
- pieprz
Jak zrobić śledzia pod pierzynką z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki kiszone, marchewkę, ziemniaki, jajka na twardo i buraki.

Krok 2. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Cebule też pokrój drobno. Majonez przełóż do miski, dodaj chrzan, jogurt i przyprawy. Składniki wymieszaj.

Krok 3. W misce warstwowo ułóż śledzie, cebulę, polej sosem. Następnie ułóż ziemniaki i polej sosem. Pora na marchewkę, ogórki kiszone, sos i buraki. Ponownie wlej sos i ułóż jajka. Smacznego!






































