Jak usunąć zapach ryby z kuchni?
Ryby, w zależności od gatunku, pachną inaczej - jednak rybna nuta zapachowa łączy każdy rodzaj. Wiele osób nie ma z nią żadnego problemu, jednak ci, którzy nie są przyzwyczajeni do ryb, często nie mogą go znieść. Co zrobić, gdy cała kuchnia przechodzi tym zapachem?
Największy wpływ na zapach ma bez wątpienia smażenie - wraz z kropelkami tłuszczu ulatnia się mnóstwo zapachu z ryby, który przylega do wszelkich powierzchni, takich jak ściany, blaty czy szafki. Wystarczy jednak zagotować octową miksturę, a po chwili niczego nie czuć.
Jak pozbyć się zapachu ryby?
Przed rozpoczęciem gotowania ryby, należy dokładnie ją wyczyścić. Jeśli masz całą rybę, najpierw ją dokładnie wyszoruj, pozbądź się łusek, wypatrosz i wyfiletuj - dzięki temu wszystkie przedmioty mające kontakt z rybim mięsem, będą znacznie mniej pachnieć rybą.
Po smażeniu cała kuchni i przylegające do niej pomieszczenia, wypełnione są aromatem podgrzewanej ryby. Oczywiście otwarcie okna może zmniejszyć intensywność zapachu, jednak ciągle będzie obecny. W tym przypadku sprawdzi się prosta mikstura.
Do rondelka wlej szklankę wody, szklankę octu oraz wrzuć całą cytrynę pokrojoną w plastry i kilka goździków. Naczynie postaw na gazie i gotuj płyn przez 20 minut. Po wszystkim wyłącz gaz i weź głęboki oddech - przykry zapach powinien być niewyczuwalny.
Usuwanie zapachu ryby w innych sytuacjach
Piekarnik pachnący rybą nie jest w żadnym przypadku dobrym stanem. Na szczęście i na ten problem znaleziono rozwiązanie, które każdy z nas będzie mógł wykorzystać. Ponownie potrzebne są produkty, które każdy z nas trzyma w swoich kuchennych szafkach.
Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy, jak w odpowiedni sposób mrozić zupę. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego niektóre wypieki się nie udają i jak nie dopuścić do błędu podczas pieczenia.
Aby usunąć zapach ryby z piekarnika, możesz blachy nasmarować olejkiem waniliowym i podgrzać kilka minut w niskiej temperaturze. Dobrą opcją jest również przemycie piekarnika octem albo umieszczenie w nim naczynia żaroodpornego z kilkoma łyżkami octu i włączenie na krótki czas - czytamy na portalu polki.pl
Jeśli komuś nie pasuje intensywny zapach ryby w rybie, może wymoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Mleko doskonale pochłania zapachy, a cebula nadaje rybie delikatnego posmaku, który maskuje wszelkie niedogodności.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki.pll