Proste sposoby na uniknięcie zakalca w cieście
Pieczenie dla mniej wtajemniczonych w tajniki piekarnictwa może być trudną sztuką. Dostosowanie odpowiedniej temperatury piekarnika, dobre połączenie składników i wiele innych szczegółów sprawiają, że całe przedsięwzięcie nie jest proste.
Jeśli więc większość twoich ciast wychodziła z zakalcem, bądź sernik nigdy nie mógł wyrosnąć - w poniższym tekście zawarliśmy wszystko, co potrzebne, aby piekarnik był doskonałym narzędziem do gotowania pysznych smakołyków.
Pieczenie więcej nie sprawi problemu
Jednym z podstawowych błędów, jest złe odmierzanie składników. Przepisy opracowywane są zazwyczaj metodą prób i błędów, więc proporcje składników są idealnie do siebie dostosowane. Zmienianie tego może wpłynąć na jakość finalnego wypieku.
Ważne jest również, aby dokładnie odmierzać produkty, z których przygotowuje się ciasto. Mierzenie "na oko" nie daje należytych rezultatów i często doprowadza do uzyskania zbyt gęstego lub za rzadkiego ciasta - co może wywołać zakalec albo opadanie po upieczeniu.
Składniki powinny mieć stałą temperaturę, chyba że jest to wyszczególnione w przepisie. Najlepiej jest wyjąć wszystkie produkty na godzinę przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Takie działanie znacznie ułatwi wyrabianie.
Kilka innych porad
Jak czytamy na portalu styl.pl, przesiewanie mąki jest wyjątkowo istotne. To trwa dosłownie chwilę, a składniki ciasta lepiej i szybciej się połączą, ciasto będzie lepiej rosnąć, unikniesz też problemu z denerwującymi grudkami. Oprócz tego, jeśli w mące były jakiekolwiek zanieczyszczenia, znajdziesz je na sicie a nie na talerzu.
Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy, dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie.
Podczas wyrabiania ciasta należy zachować równowagę. Zbyt mocne wyrobienie spowoduje, że gluten będzie zbyt silny, przez co ciasto nie wyrośnie. Za słabe wyrobienie wywołuje rzadką konsystencję ciasta, przez co nie jest ono w stanie utrzymać należytej formy.
Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwi piekarnika - ryzykujemy tym samym opadnięcie wypieku. Nie można kroić ciasta czy chleba zaraz po upieczeniu, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że jest za delikatne i pod naporem noża może się rozpaść.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: styl.pl