Rosyjska sałatka ze śledziami i ogórkami kiszonymi bije na głowę wszystkie inne. Mamy przepis
Sałatka rosyjska cieszy się uznaniem w wielu domach. Szczególnie my, Polacy, pokochaliśmy ją za smak i łączenie w sobie tylu zdrowych składników. Od jakiegoś czasu śledzie pod pierzynką cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Szuba , bo tak inaczej nazywana jest ta potrawa, przygotowywana jest najczęściej w okresie świątecznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać ją bez większych okazji w ciągu roku. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach.
W sieci znaleźć możemy mnóstwo przepisów na to, w jaki sposób wykorzystać śledzie. Istnieje wiele propozycji na smakowite potrawy, które z pewnością zaskoczą wszystkich smakoszy. Jeśli chodzi o śledzie pod pierzynką, przepisy różnią się między sobą składnikami . Przepis, który poznacie dzisiaj, pozwala przemycić na talerze same prozdrowotne składniki, które powinny regularnie tworzyć wasze jadłospisy.
Składniki:
-
1 podwójny płat śledziowy (w occie)
-
2 średnie ziemniaki
-
2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości
-
1 burak
-
3 jajka
-
100-150 g sera żółtego
-
2-3 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
-
0.5 łyżeczki miodu
-
sok z cytryny
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Całość zaczynamy od przepłukania lub wymoczenia śledzi. Następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w paski na grubość około 1,5 centymetra. Przekładamy je do miseczki i dodajemy musztardę francuską i dijon, miód oraz pieprz. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. W oddzielnym garnku gotujemy buraka. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedzamy je i studzimy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. Jajka należy ugotować na twardo. Ogórki oraz ziemniaki kroimy w kosteczkę, a buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka również powinny być dokładnie rozdrobnione. Ser żółty ścieramy.
Składniki układamy warstwami. Zaczynamy od śledzi, a następnie przykrywamy je niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy pokrojone ziemniaki, ogórki i kolejną warstwę majonezu. Po tym przychodzi czas na starte buraczki, które również przekładamy sosem. Na to układamy jajka i ser, co jest ostatnią warstwą sałatki. Całość można posypać świeżym szczypiorkiem. Życzymy smacznego.
Wskazówki, które przydadzą się w trakcie jej gotowania
Do przygotowania śledzi pod pierzynką warto użyć tartych buraczków. Jeśli macie w spiżarni te domowej roboty, sprawdzą się idealnie. Jeśli nie, kupne również spełnią swoją smakowitą funkcję. Buraki w takiej formie usprawnią przygotowywania całej sałatki. Warto odsączyć je z zalewy przed dodaniem do reszty składników.
Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi. Je również odsączamy z zalewy, dzięki czemu nie zdominują smaku, a co więcej, zapobiegniemy wtedy powstawaniu nadmiernej ilości wody w sałatce.
Wśród przepisów na sałatkę rosyjską są propozycje, które zamiast buraków zalecają wykorzystanie tartej marchewki czy pietruszki. Takie rozwiązania będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe . Do wielu sałatek dodajemy także jabłko dla przełamania smaku. W tym przepisie sprawdzi się idealnie. Jeśli jesteście ciekawi innych rozwiązań na wykorzystanie tej ryby, w tym artykule znajdziecie przepis na śledzie po sułtańsku. Te po kaszubsku również cieszą się ogromną popularnością. Przepis znajdziecie tutaj.
Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Niesamowicie pyszna sałatka śledziowa ???? śledzie pod pierzynką nie tylko na Wigilię na kanale "Sprint Cooking" na platformie YouTube.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
W jaki sposób odróżnić słodkie mandarynki od kwaśnych? Nie ma nic prostszego
-
Karol Okrasa zna aż 3 triki na jajka w koszulce. Wyjdą perfekcyjnie
-
Pilnie wycofują. Konsekwencje zjedzenia produktu mogą być fatalne
Źródło: kurkanielotka.pl
Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis: