Smakosze.pl Przepisy Rosyjska sałatka ze śledziami i ogórkami kiszonymi bije na głowę wszystkie inne. Mamy przepis
Kadr z kanału Sprint Cooking udostępnionego na portalu youtube.com

Rosyjska sałatka ze śledziami i ogórkami kiszonymi bije na głowę wszystkie inne. Mamy przepis

13 stycznia 2021
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Sałatka rosyjska cieszy się uznaniem w wielu domach. Szczególnie my, Polacy, pokochaliśmy ją za smak i łączenie w sobie tylu zdrowych składników. Od jakiegoś czasu śledzie pod pierzynką cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Szuba , bo tak inaczej nazywana jest ta potrawa, przygotowywana jest najczęściej w okresie świątecznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać ją bez większych okazji w ciągu roku. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach.

W sieci znaleźć możemy mnóstwo przepisów na to, w jaki sposób wykorzystać śledzie. Istnieje wiele propozycji na smakowite potrawy, które z pewnością zaskoczą wszystkich smakoszy. Jeśli chodzi o śledzie pod pierzynką, przepisy różnią się między sobą składnikami . Przepis, który poznacie dzisiaj, pozwala przemycić na talerze same prozdrowotne składniki, które powinny regularnie tworzyć wasze jadłospisy.

Składniki:

  • 1 podwójny płat śledziowy (w occie)

  • 2 średnie ziemniaki

  • 2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości

  • 1 burak

  • 3 jajka

  • 100-150 g sera żółtego

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej

  • 0.5 łyżeczki miodu

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Całość zaczynamy od przepłukania lub wymoczenia śledzi. Następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w paski na grubość około 1,5 centymetra. Przekładamy je do miseczki i dodajemy musztardę francuską i dijon, miód oraz pieprz. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. W oddzielnym garnku gotujemy buraka. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedzamy je i studzimy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. Jajka należy ugotować na twardo. Ogórki oraz ziemniaki kroimy w kosteczkę, a buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka również powinny być dokładnie rozdrobnione. Ser żółty ścieramy.

Składniki układamy warstwami. Zaczynamy od śledzi, a następnie przykrywamy je niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy pokrojone ziemniaki, ogórki i kolejną warstwę majonezu. Po tym przychodzi czas na starte buraczki, które również przekładamy sosem. Na to układamy jajka i ser, co jest ostatnią warstwą sałatki. Całość można posypać świeżym szczypiorkiem. Życzymy smacznego.

Wskazówki, które przydadzą się w trakcie jej gotowania

Do przygotowania śledzi pod pierzynką warto użyć tartych buraczków. Jeśli macie w spiżarni te domowej roboty, sprawdzą się idealnie. Jeśli nie, kupne również spełnią swoją smakowitą funkcję. Buraki w takiej formie usprawnią przygotowywania całej sałatki. Warto odsączyć je z zalewy przed dodaniem do reszty składników.

Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi. Je również odsączamy z zalewy, dzięki czemu nie zdominują smaku, a co więcej, zapobiegniemy wtedy powstawaniu nadmiernej ilości wody w sałatce.

Wśród przepisów na sałatkę rosyjską są propozycje, które zamiast buraków zalecają wykorzystanie tartej marchewki czy pietruszki. Takie rozwiązania będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe . Do wielu sałatek dodajemy także jabłko dla przełamania smaku. W tym przepisie sprawdzi się idealnie. Jeśli jesteście ciekawi innych rozwiązań na wykorzystanie tej ryby, w tym artykule znajdziecie przepis na śledzie po sułtańsku. Te po kaszubsku również cieszą się ogromną popularnością. Przepis znajdziecie tutaj.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Niesamowicie pyszna sałatka śledziowa ???? śledzie pod pierzynką nie tylko na Wigilię na kanale "Sprint Cooking" na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy