Smakosze.pl Przepisy Sałatka caprese z sosem balsamicznym
Sałatka caprese z sosem balsamicznym
canva/phbcz

Sałatka caprese z sosem balsamicznym

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka caprese z sosem balsamicznym jest pomysłem na pyszną i lekką przystawkę w prawdziwie włoskim stylu. Sałatka składa się wyłącznie z pomidorów i mozzarelli, jednak świeża bazylia i aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego sprawiły, że sałatka jest prawdziwym hitem kulinarnym. Poznaj przepis na obłędną sałatkę caprese z sosem balsamicznym.

Sałatka caprese to typowo włoska sałatka, podawana głównie na przystawkę, jednak świetnie sprawdza się również jako szybki lunch lub lekka kolacja. Sałatka składa się z kilku składników, jednak jej smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do sałatki wykorzystaj świeżo mielone ziarna pieprzu czarnego lub kolorowego. Gotowy pieprz mielony nie ma już takiego aromatu.

Słodkie pomidory, delikatna mozzarella, świeża bazylia otulone sosem z oliwy i octu balsamicznego posmakuje każdemu. Ocet balsamiczny ma bardzo wyraźny smak, a w połączeniu z dobrej jakości oliwą z oliwek tworzy fenomenalny sos, który genialnie łączy się z całą sałatką.

Ocet balsamiczny wykorzystasz nie tylko do caprese. Przygotuj również soczyste polędwiczki z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym , doskonałe na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Przepis na sałatkę caprese z sosem balsamicznym

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dojrzałe pomidory

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • duża kulka mozzarelli

  • liście bazylii

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • świeżo zmielona sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę caprese z sosem balsamicznym?

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry, wyłóż na talerze naprzemiennie. Ocet wymieszaj z oliwą i skrop sałatkę, następnie dopraw solą, pieprzem i połóż liście bazylii.

Produkty na sałatkę caprese

Sałatkę podawaj od razu, możesz ją również schłodzić w lodówce, jednak nie za długo, aby świeża bazylia nie ściemniała.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl