Smakosze.pl
Sałatka Cezar z jajkiem i chrupiącym bekonem

pixabay.com

Sałatka cezar z jajkiem i chrupiącym bekonem

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Bizoń Michalina

Udostępnij:

Klasyczna sałatka cezar to popularna przekąska świetnie sprawdzająca się o dowolnej porze roku.

Klasyczna sałatka cezar to popularny przepis, idealny przez cały rok. W wersji z jajkiem i chrupiącym bekonem jest jeszcze smaczniejsza! Sekretem udanego przepisu jest odpowiedni dressing do sałatki.

Skąd wzięła się sałatka cezar?

Sałatka cezar jest znana i serwowana na całym świecie. Za twórcę tej sałatki uważa się Ceasara Cardiniego, znanego włoskiego kucharza, który w meksykańskim mieście Tijuana prowadził popularną restaurację. Mówi się, że stworzył on ten przepis w 1924 roku, kiedy to po wyczerpaniu zapasów musiał przygotować coś z pozostałych w kuchni składników. Tak ponoć zaczęła się historia tej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki oraz ser parmezan. Ale czy tak było w rzeczywistości? Popularność tej sałatki jest tak ogromna, że naprawdę wiele osób przypisuje sobie jej autorstwo. Jest też wiele wersji tej sałatki. My przedstawiamy ciekawą wersję, ale nie zabraknie też czegoś dla osób, które lubią klasykę!

Sałatka cezar z jajkiem i chrupiącym bekonem - jak ją przygotować?

Do tej sałatki potrzebne będą:

  • 4 jajka

  • 3 plastry bekonu

  • 2 grube kromki chleba (1-2 dniowe), pokrojone w kostkę

  • 1 łyżka oleju

  • 1 sałata rzymska, pokrojona w kawałki

  • 40 g wiórek z parmezanu.

Przygotowanie:

Umieść jajka w małym rondelku i zalej taką ilością zimnej wody, aby je przykryły. Załóż pokrywkę i doprowadź wodę do wrzenia. Zdejmij z ognia, odstaw i zostaw pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą gotowe na twardo.

W międzyczasie bekon usmaż na suchej patelni, smaż go tak długo, aż stanie chrupiący. Połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok do ostygnięcia.

Wrzuć pokrojony chleb do oleju, wymieszaj dokładnie. Przełóż na nagrzaną, suchą patelnię i smaż na małym lub średnim ogniu, często obracając, do czasu aż staną się chrupiącymi i złocistymi grzankami.

W dużej misce wymieszaj sałatkę z dressingiem. Pokrój boczek na małe kawałki dodaj do sałaty.

Jajka obierz, dodaj do sałaty. Na koniec dodaj wiórki parmezanu, sól oraz pieprz do smaku.

Przepis na sos do sałatki cezar

Dressing do sałatki cezar zrobisz w domu - oto potrzebne składniki:

  • 4 łyżki majonezu

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

  • 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej

  • 1 łyżeczkę soku z cytryny

  • 1 łyżeczkę sosu worcestershire

  • Sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem. Polej nim sałatę, a następnie wymieszaj dokładnie.

Sałatka cezar z anchois - jak ją przygotować?

W tej wersji zamiast bekonu i jajek do sałatki dodajemy anchois. Jeśli je lubisz, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.

  • 2 anchois w oleju, odsączone i bardzo drobno pokrojone

  • 2 grube kromki chleba (1-2 dniowe), pokrojone w kostkę

  • 1 łyżka oleju

  • 1 sałata rzymska, pokrojona w kawałki

  • 40 g wiórek z parmezanu.

Przygotowanie:

Wrzuć pokrojony chleb do oleju, wymieszaj dokładnie. Przełóż na nagrzaną, suchą patelnię i smaż na małym lub średnim ogniu, często obracając, aż staną się chrupiącymi i złocistymi grzankami.

W dużej misce wymieszaj sałatkę z dressingiem. Pokrój anchois na małe kawałki dodaj do sałaty.

Na koniec dodaj wiórki parmezanu, sól oraz pieprz do smaku. Gotowe!

Klasyczna sałatka cezar z kurczakiem

Ten przepis to klasyka sama w sobie, a dzięki dodatkowi kurczaka ten przepis staje się lekkim obiadem lub kolacją.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 2 grube kromki chleba (1-2 dniowe), pokrojone w kostkę

  • 2 łyżki oleju

  • 1 sałata rzymska, pokrojona w kawałki

  • 40 g wiórek z parmezanu.

Przygotowanie:

Rozgrzej odrobinę oleju, pierś z kurczaka pokrój w paski i smaż na oleju, dopraw pieprzem i solą do smaku. Wrzuć pokrojony chleb do oleju, wymieszaj dokładnie. Przełóż na nagrzaną, suchą patelnię i smaż na małym lub średnim ogniu, często obracając, aż staną się chrupiącymi i złocistymi grzankami.

W dużej misce wymieszaj sałatkę z dressingiem. Dodaj do sałaty pierś z kurczaka.

Na koniec dodaj wiórki parmezanu, sól oraz pieprz do smaku. Gotowe!

Klasyczna, lekka sałatka

A może zamiast sałatki cezar podasz klasyczną, letnią sałatkę warzywną?

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebulkę, drobno posiekaną

  • 1 sałatę rzymską, pokrojoną w kawałki

  • ½ ogórka

  • 8 pomidorków koktajlowych

  • garść oliwek zielonych.

Przygotowanie

Wymieszaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dobrze przypraw solą i pieprzem. Do miski włóż sałatę, dodaj przygotowany dressing. Dodaj do sałaty pokrojone warzywa i oliwki, dobrze wymieszaj.

Bizoń MichalinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >