Smakosze.pl Przepisy Sałatka grecka z sałatą lodową i obłędnie pysznym sosem
canva/gbh007

Sałatka grecka z sałatą lodową i obłędnie pysznym sosem

4 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka grecka z sałatą lodową to obowiązkowa pozycja podczas grilla, czy obiadów mięsnych. Sałatka świetnie sprawdzi się również na większe spotkania lub imprezy, jako dodatek do zimnej płyty. Poznaj przepis na lekką, świeżą i smaczną sałatkę grecką z sałatą lodową.

Nie wyobrażam sobie grilla bez dodatku lekkiej sałatki, która świetnie łączy się z każdą potrawą grillowaną. Taką sałatką jest sałatka grecka z sałatą lodową. Podaj ją w towarzystwie karkówki, szaszłyków wieprzowych , czy steków wołowych, a całe danie będzie hitem na Waszym stole.

Sałatkę koniecznie skrop oliwą z oliwek połączoną wcześniej z posiekaną pietruszką, aby dodać potrawie świeżego, ziołowego smaku i aromatu. W sałatce nie może zabraknąć warzyw do sałatki greckiej, jak pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, które znacznie wzbogacają jej smak.

Sałatkę grecką z sałatą lodową przygotowuję również na niezapowiedzianą wizytę gości lub spotkania w większym gronie. Jest jej dużo, wygląda i smakuje obłędnie, jest tania i prosta w przygotowaniu.

Do sałatki greckiej możesz również dodać kurczaka, aby była bardziej sycąca- tu poznasz przepis na sałatkę z kurczakiem i serem feta , lekką, ale pożywną, idealną na lunch i kolację.

Przepis na sałatkę grecką z sałatą lodową

Składniki na 5-6 porcji:

  • mała sałata lodowa

  • czerwona papryka

  • czerwona cebula

  • garść oliwek czarnych

  • zielony ogórek

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 100-150 g sera feta

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę grecką z sałatą lodową?

Sałatę umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojoną paprykę, ogórka, cebulę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, całe oliwki. Pokrój w słupki cebulkę i również dodaj do reszty.

Czarne oliwki

Do sałatki dodaj pokrojony w kostkę ser feta, oliwę wymieszaj z posiekaną pietruszką i wlej do potrawy. Całość wymieszaj, oprósz do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy