Szaszłyki wieprzowe
pixabay.com

Szaszłyki wieprzowe - idealne na grilla

Sezon wiosenno-letni zdecydowanie sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu. Spacery, pikniki i grille to ulubione formy spędzania wolnego czasu, kiedy za oknem świeci słońce. Polacy szczególnie cenią sobie spotkania towarzyskie na powietrzu, które związane są ze wspólnym przygotowywaniem posiłku na grillu lub w ognisku. W związku z tym, że jedzenie jest nieodłączną częścią takiego spotkania, należy dobrze przemyśleć dobór menu. Kiełbasa czy karkówka z grilla to zdecydowanie najczęściej wybierane opcje. Popularne są również szaszłyki, dlatego dziś przedstawimy przepis na szaszłyki wieprzowe z grilla.

Szaszłyki wieprzowe.

Głównym składnikiem szaszłyków wieprzowych jest mięso wieprzowe. To właśnie jego smak będzie najbardziej wybijał się podczas jedzenia, dlatego warto zainwestować w dobrej jakości mięso, które będzie smakować idealnie zarówno samo, jak i w połączeniu z warzywami i innymi dodatkami.

Składniki:

· 3 cebule

· 2 papryki czerwone

· 300 gramów szynki wieprzowej

· 300 gramów boczku wieprzowego

· 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej

· 6 łyżek stołowych oleju roślinnego

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:

Przyrządzanie szaszłyków wieprzowych zaczynamy od przygotowania marynaty. To właśnie ona nada niepowtarzalny smak naszym grillowym przekąskom. W tym celu mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju, musztardę oraz przyprawy. Marynatę odstawiamy, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Następnie możemy przystąpić do przygotowania mięsa. Zarówno szynkę, jak i boczek dokładnie myjemy i odstawiamy, aby mięso ociekło z wody. Kiedy będzie już suche, należy pokroić oba rodzaje w grubą kostkę.

Szynkę i boczek pocięte w kostkę wrzucamy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy, aby marynata dobrze przylgnęła do mięsa.

Zamarynowane mięso przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki. Szynka i boczek powinny się chłodzić przez przynajmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli marynatę i mięso przygotujemy dzień przed imprezą, aby mięso mogło przeleżeć w lodówce całą noc.

Podczas gdy mięso będzie marynowało się w lodówce, możemy zająć się przygotowaniem reszty składników. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki (najpierw tniemy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze dodatkowo na pół).

Paprykę dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją w duże fragmenty.

Zarówno cebulę, jak i paprykę smarujemy dokładnie olejem. Następnie posypujemy solą.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy najpierw mięso, cebulę i na końcu paprykę. Nabijamy składniki na zmianę aż zapełnimy wszystkie patyczki.

Szaszłyki wieprzowe grillujemy do momentu, w którym mięso będzie nadawało się do zjedzenia. Jeżeli jednak pogoda nie dopisuje, możemy je również upiec w piekarniku. Urządzenie należy w takiej sytuacji nastawić na 180 stopni. Kiedy będzie już nagrzane, układamy nasze szaszłyki wieprzowe wzdłuż rusztu i pieczemy przez 50 minut.

Podajemy na gorąco. Serwujemy solo lub np. z przypieczonym chlebem i ulubionymi sosami.

Szaszłyki wieprzowe z ananasem.

Składniki:

· 2 cebule czerwone

· 2 papryki czerwone

· 1 duży ananas lub 2 małe

· 3 polędwice wieprzowe

· 500 gramów boczku wieprzowego wędzonego

· 120 mililitrów sosu teriyaki

· 3 łyżeczki soku z cytryny

· 2 łyżeczki miodu

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

W przypadku tego przepisu na szaszłyki wieprzowe przygotowywanie również zaczynamy od marynaty. W tym celu w misce łączymy ze sobą sos teriyaki, sok z cytryny oraz miód. Możemy dosypać do marynaty również szczyptę soli i pieprzu.

Następnie zajmujemy się mięsem. Zarówno boczek, jak i polędwice płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Kiedy mięso będzie już suche, kroimy je w grubą kostkę lub w grube plastry (nie za długie).

Oddzielamy do drugiej miski połowę marynaty. Do jednej połowy wsypujemy mięso, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, aby polędwica i boczek się zamarynowały.

W trakcie, gdy mięso będzie się marynować, należy przygotować resztę składników. W tym celu kroimy ananasa na 4 części. Obkrawamy go ze skóry, wykrawamy także twardy środek, który nie nadaje się do jedzenia. Wszystkie części owocu dzielimy na mniejsze. Ważne, aby były dość duże.

Cebulę obieramy i kroimy ją w ósemki, tak jak w przypadku pierwszego przepisu.

Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w dużą kostkę lub w plastry.

Warzywa i ananasa wkładamy do miski, w której odłożyliśmy drugą część marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.

Zamarynowane odpowiednio składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków. Zaczynamy od mięsa i na zmianę przeplatamy go cebulą, papryką i ananasem.

Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do momentu zmięknięcia mięsa lub pieczemy w 220 stopniach w piekarniku przez 20 minut.

Podajemy na gorąco. Serwujemy np. z chlebem i ulubionymi sosami.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szaszlyki-wieprzowe-z-cebula-i-papryka

2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/szaszlyki-wieprzowe

3. https://www.doradcasmaku.pl/przepis-szaszlyki-z-lopatki-wieprzowej--360549

4. https://kuchnialidla.pl/szaszlyki-wieprzowe

Następny artykuł