Szaszłyki wieprzowe - idealne na grilla
Głównym składnikiem szaszłyków wieprzowych jest mięso wieprzowe. To właśnie jego smak będzie najbardziej wybijał się podczas jedzenia, dlatego warto zainwestować w dobrej jakości mięso, które będzie smakować idealnie zarówno samo, jak i w połączeniu z warzywami i innymi dodatkami.
Szaszłyki wieprzowe.
undefined
Składniki:
· 3 cebule
· 2 papryki czerwone
· 300 gramów szynki wieprzowej
· 300 gramów boczku wieprzowego
· 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
· 6 łyżek stołowych oleju roślinnego
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Przyrządzanie szaszłyków wieprzowych zaczynamy od przygotowania marynaty. To właśnie ona nada niepowtarzalny smak naszym grillowym przekąskom. W tym celu mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju, musztardę oraz przyprawy. Marynatę odstawiamy, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Następnie możemy przystąpić do przygotowania mięsa. Zarówno szynkę, jak i boczek dokładnie myjemy i odstawiamy, aby mięso ociekło z wody. Kiedy będzie już suche, należy pokroić oba rodzaje w grubą kostkę.
Szynkę i boczek pocięte w kostkę wrzucamy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy, aby marynata dobrze przylgnęła do mięsa.
Zamarynowane mięso przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki. Szynka i boczek powinny się chłodzić przez przynajmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli marynatę i mięso przygotujemy dzień przed imprezą, aby mięso mogło przeleżeć w lodówce całą noc.
Podczas gdy mięso będzie marynowało się w lodówce, możemy zająć się przygotowaniem reszty składników. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki (najpierw tniemy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze dodatkowo na pół).
Paprykę dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją w duże fragmenty.
Zarówno cebulę, jak i paprykę smarujemy dokładnie olejem. Następnie posypujemy solą.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy najpierw mięso, cebulę i na końcu paprykę. Nabijamy składniki na zmianę aż zapełnimy wszystkie patyczki.
Szaszłyki wieprzowe grillujemy do momentu, w którym mięso będzie nadawało się do zjedzenia. Jeżeli jednak pogoda nie dopisuje, możemy je również upiec w piekarniku. Urządzenie należy w takiej sytuacji nastawić na 180 stopni. Kiedy będzie już nagrzane, układamy nasze szaszłyki wieprzowe wzdłuż rusztu i pieczemy przez 50 minut.
Podajemy na gorąco. Serwujemy solo lub np. z przypieczonym chlebem i ulubionymi sosami.
undefined
Szaszłyki wieprzowe z ananasem.
Składniki:
· 2 cebule czerwone
· 2 papryki czerwone
· 1 duży ananas lub 2 małe
· 3 polędwice wieprzowe
· 500 gramów boczku wieprzowego wędzonego
· 120 mililitrów sosu teriyaki
· 3 łyżeczki soku z cytryny
· 2 łyżeczki miodu
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
W przypadku tego przepisu na szaszłyki wieprzowe przygotowywanie również zaczynamy od marynaty. W tym celu w misce łączymy ze sobą sos teriyaki, sok z cytryny oraz miód. Możemy dosypać do marynaty również szczyptę soli i pieprzu.
Następnie zajmujemy się mięsem. Zarówno boczek, jak i polędwice płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Kiedy mięso będzie już suche, kroimy je w grubą kostkę lub w grube plastry (nie za długie).
Oddzielamy do drugiej miski połowę marynaty. Do jednej połowy wsypujemy mięso, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, aby polędwica i boczek się zamarynowały.
W trakcie, gdy mięso będzie się marynować, należy przygotować resztę składników. W tym celu kroimy ananasa na 4 części. Obkrawamy go ze skóry, wykrawamy także twardy środek, który nie nadaje się do jedzenia. Wszystkie części owocu dzielimy na mniejsze. Ważne, aby były dość duże.
Cebulę obieramy i kroimy ją w ósemki, tak jak w przypadku pierwszego przepisu.
Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w dużą kostkę lub w plastry.
Warzywa i ananasa wkładamy do miski, w której odłożyliśmy drugą część marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zamarynowane odpowiednio składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków. Zaczynamy od mięsa i na zmianę przeplatamy go cebulą, papryką i ananasem.
Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do momentu zmięknięcia mięsa lub pieczemy w 220 stopniach w piekarniku przez 20 minut.
Podajemy na gorąco. Serwujemy np. z chlebem i ulubionymi sosami.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szaszlyki-wieprzowe-z-cebula-i-papryka
2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/szaszlyki-wieprzowe
3. https://www.doradcasmaku.pl/przepis-szaszlyki-z-lopatki-wieprzowej--360549
4. https://kuchnialidla.pl/szaszlyki-wieprzowe