Sałatka Król Imprezy - szybki przepis
Sałatka Król Imprezy może być zrobiona na wiele sposobów. W przypadku warstwy mięsnej można wykonać ją z podsmażonym mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub sosem taco, albo z przyprawionym kurczakiem. „Koronę” natomiast możemy zrobić z chipsów, chipsów kukurydzianych lub meksykańskich nachos.
Ta meksykańska sałatka warstwowa to pyszne połączenie nachos i świeżej, chrupiącej zielonej sałaty. Chłodna, chrupiąca sałata warstwowa jest świetna na letnie przyjęcia lub prostą kolację na tarasie. Koronę można łatwo przygotować kilka godzin wcześniej, a chipsy są dodawane na wierzchu w ostatniej chwili, aby zapewnić ich chrupkość. Chrupiące, chłodne, kremowe i rześkie z gładkim, aromatycznym skropionym dressingiem.
Sos składa się z równych części majonezu, jogurtu (lub śmietany) i sosu taco. Dodać możemy również świeże posiekane liście kolendry i dużo soku z limonki, aby dodać miły kwaśny smak. Łyżeczka cukru lub miodu również przyniesie świetne rezultaty. Sos taco może być decydującym czynnikiem, żeby sprawdzić czy potrzeba dodatkowej słodyczy.
Sałatka Król Imprezy
Składniki
Sos taco: 2 pomidory, mała cebula, pół zielonej papryki, 1/3 czerwonej papryczki chilli, 1/3 łyżeczki mielonego kminku, ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól, pieprz i cukier.
Dressing: 1/4 szklanki majonezu, 1/4 szklanki greckiego jogurtu (lub śmietany), 1/4 szklanki przygotowanego sosu taco, 1 łyżeczka miodu lub cukru pudru, 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry, sok z 1/2 limonki.
Sałatka: 40 dag mięsa mielonego lub filetu z piersi kurczaka, 1/4 sałaty lodowej, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 szklanki pomidorków koktajlowych, 1 szklanka kukurydzy z puszki, 1/2 ogórka, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 dojrzałe awokado, sok z 1/2 limonki, 120 g posiekanego ostrego sera cheddar, 2 szklanki chipsów (kukurydziane, nachos, tortilla), 1 szczypiorek, sól i pieprz.
Tortille: 20 dag mąki kukurydzianej (lub pszennej), 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka smalcu, szklanka wody.
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy sos taco. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu, mieszając aż warzywa nieco zmiękną.
Rozgniatamy ząbek czosnku płaską częścią noża i siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Odcinamy „czapeczkę” od góry strączka papryczki chili, rozcinamy na połowę i pod strumieniem zimnej wody czyścimy z nasion. Drobno siekamy 1/3 papryczki. Dodajemy czosnek, papryczkę, mielony kminek, szczyptę pieprzu i soli. Dusimy całość przez 2-3 minuty. Pomidory rozgniatamy widelcem, dodajemy razem ze szczyptą cukru do duszących się warzyw i pozostawiamy wszystko jeszcze przez 5-8 minut, mieszając aż odparuje i stanie się gęsty. Warzywa nie powinny się całkowicie rozgotować.
Przygotowujemy dressing. Mieszamy wszystkie składniki dressingu w małej misce. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Zabieramy się za sałatkę. Gotujemy wodę w garnku. Pomidory nacinamy płytko od góry na krzyż, żeby przeciąć skórkę. Wkładamy do wrzątku i trzymamy je ok. 20 sekund. Wyjmujemy i przekładamy do lodowatej wody. Zdejmujemy skórkę, którą powinno się łatwo zdjąć. Pomidory, ogórka i sałatę lodową kroimy. Awokado nacinamy wokół pestki, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Nacinamy miąższ wzdłuż i wszerz. Wyjmujemy łyżką pokrojony miąższ lub wybrzuszamy skórkę i odcinamy miąższ nożem.
Rozgrzewamy patelnię. Na gorącą oliwę wrzucamy drobną pokrojoną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli i dodajemy kurczaka. Podsmażamy po obu stronach przez 2-3 minuty i dodajemy kilka łyżek sosu taco. Dusimy chwilę, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.
Na dno większej miski układamy warstwy. Najpierw pokrojona lub porwana lodowa sałata. Smarujemy dressingiem - ok. 1/3 całości. Na następną warstwę rozkładamy cienkie plasterki czerwonej cebuli, potem świeże pomidory koktajlowe przekrojone na pół, słodką kukurydzę (wypłukaną w gorącej wodzie i dobrze osuszoną). Następnie rozkładamy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz czerwoną fasolę z puszkach (odsączoną i opłukaną w gorącej wodzie). Kolejna warstwa to podsmażony kurczak, a na nim pokrojone w kostkę awokado. Skrapiamy je sokiem z limonki, żeby nie czerniało. Ścieramy ser cheddar na awokado i pokrywamy całość dressingiem. Całość wieńczymy nachosami lub chipsami, tworząc z nich koronę. Całe nachosy lub chipsy wbijamy przy brzegu, a na środek rozsypujemy połamane. W razie potrzeby dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
W międzyczasie możemy przygotować tortille. Mąkę łączymy z solą i smalcem. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę aż uzyskamy konsystencję jak na ciasta makaronowe. Rozwałkowujemy cienko - najlepiej między dwiema warstwami papieru pergaminowego - i smażymy na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu do momentu zbrązowienia placków około 30 sekund. Sałatkę można podawać na torillach jak tacos lub talerzach.