Gessler podała przepis na sałatkę lwowską
Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.
Sałatka lwowska od Magdy Gessler
Wyborna sałatka lwowska z pewnością przypadnie do gustu smakoszom, którzy gustują w swojskich potrawach. Każdy, kto ceni wyjątkowe dania, powinien wypróbować recepturę na tę niecodzienną sałatkę .
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ofeminin, sałatka lwowska została przypomniana przez Magdę Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Niedawno przedstawialiśmy przepis restauratorki na sałatkę jarzynową . Dziś sięgniemy po inny specjał.
Sałatka lwowska od Magdy Gessler charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Jej przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, dadzą sobie radę .
Pyszna sałatka lwowska w znacznej mierze składa się z buraków i śledzi. Jednak obok nich pojawiają się inne smakołyki . Lista produktów nie powinna wzbudzić większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?
-
8 filetów śledziowych w oleju
-
8 buraków
-
4 ziemniaki
-
seler
-
8 ogórków kiszonych
-
4 jabłka
-
3 marchewki
-
cebula
-
50 g marynowanych grzybków
-
50 g kaparów
-
szczypior
-
sok z cytryny
-
500 ml kwaśnej śmietany
-
40 g ostrej musztardy
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Sałatka lwowska zachwyci domowników
Na początku buraki, ziemniaki, marchew oraz seler gotujemy. Warzywa obieramy dopiero po ugotowaniu. Kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkami . Śledzie musimy pokroić w paski.
Siekamy cebulę, a odsączone grzyby rozdrabniamy. Mieszamy ze sobą wszystkie pokrojone składniki oprócz ziemniaków i śledzi. Je dodajemy na końcu. Całość polewamy sokiem z cytryny. Sałatka lwowska musi się przegryźć. W związku z tym odstawiamy ją na 20 minut .
Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Wlewamy go do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy specjał posiekanym szczypiorkiem. Nasza sałatka lwowska jest już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na surówkę jesienną .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ofeminin