Smakosze.pl Przepisy Gessler podała przepis na sałatkę lwowską
Sałatka lwowska od Magdy Gessler
Instagram / @magdagessler_official; pxhere / CC0

Gessler podała przepis na sałatkę lwowską

25 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler

Wyborna sałatka lwowska z pewnością przypadnie do gustu smakoszom, którzy gustują w swojskich potrawach. Każdy, kto ceni wyjątkowe dania, powinien wypróbować recepturę na tę niecodzienną sałatkę .

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ofeminin, sałatka lwowska została przypomniana przez Magdę Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Niedawno przedstawialiśmy przepis restauratorki na sałatkę jarzynową . Dziś sięgniemy po inny specjał.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Jej przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, dadzą sobie radę .

Pyszna sałatka lwowska w znacznej mierze składa się z buraków i śledzi. Jednak obok nich pojawiają się inne smakołyki . Lista produktów nie powinna wzbudzić większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

  • 8 filetów śledziowych w oleju

  • 8 buraków

  • 4 ziemniaki

  • seler

  • 8 ogórków kiszonych

  • 4 jabłka

  • 3 marchewki

  • cebula

  • 50 g marynowanych grzybków

  • 50 g kaparów

  • szczypior

  • sok z cytryny

  • 500 ml kwaśnej śmietany

  • 40 g ostrej musztardy

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Sałatka lwowska zachwyci domowników

Na początku buraki, ziemniaki, marchew oraz seler gotujemy. Warzywa obieramy dopiero po ugotowaniu. Kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkami . Śledzie musimy pokroić w paski.

Siekamy cebulę, a odsączone grzyby rozdrabniamy. Mieszamy ze sobą wszystkie pokrojone składniki oprócz ziemniaków i śledzi. Je dodajemy na końcu. Całość polewamy sokiem z cytryny. Sałatka lwowska musi się przegryźć. W związku z tym odstawiamy ją na 20 minut .

Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Wlewamy go do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy specjał posiekanym szczypiorkiem. Nasza sałatka lwowska jest już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na surówkę jesienną .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl